Presa rusă a preluat informațiile privind dislocarea în România a dronelor americane de tip MQ-9 Reaper

Ionel Copcea |
Data publicării:

Agenția de presă rusă Interfax a reacționat, pe 05.01.2021, la informațiile privind dislocarea în România a dronelor americane MQ-9 Reaper. Aceasta a preluat un comunicat de presă al Comandamentului Forțelor Aeriene ale SUA pentru Europa și Africa, prezentând știrea fără să prezinte, deocamdată, poziții ale militarilor și oficialilor ruși.

Așadar, agenția a informat că SUA au dislocat, pe baze permanente, la Baza Aeriană Câmpia Turzii, o escadrilă de drone de cercetare și atac de tip MQ-9 Reaper.

„Forțele Aeriene ale SUA au dislocat drone MQ-9 Reaper și aproximativ 90 de militari la Baza 71 Aeriană - Câmpia Turzii din România, pentru desfășurarea misiunilor de cercetare și observare, în sprijinul operațiilor NATO”, se arată în comunicatul de presă al Comandamentului Forțelor Aeriene ale SUA pentru Europa și Africa, preluat de agenția Interfax.

„Dislocarea înaintată a dronelor MQ-9, care sunt gata de acțiune, în acest raion cheie din punct de vedere strategic îi va liniști pe aliații și partenerii noștri și le va arăta adversarilor că putem răspunde rapid la orice amenințare ce ar putea să apară”, a declarat generalul Jeff Harrigian, comandantul Forțelor Aeriene americane din Europa și Africa.

În anul 2018, dronele americane MQ-9 Reaper au fost dislocate pe baze permanente la Baza 12 Aeriană a Forțelor Aeriene ale Poloniei din Miroslavets. În 2019 și 2020, acestea au fost redislocate, pentru scurt timp, în România.

Baza Aeriană poloneză Miroslavets se află la 270 de kilometri de Regiunea Kaliningrad, iar Baza Aeriană din Câmpia Turzii este dispusă la 680 de kilometri de Crimeea.

Dronele MQ-9 Reaper fac parte din clasa aparatelor de zbor fără pilot pentru altitudini medii și zboruri de lungă durată. Acestea au fost întrebuințate la scară largă de către militarii americani pentru executarea unor atacuri de precizie asupra unor ținte ale grupărilor teroriste din Afganistan, Irak și Siria.

Dronele sunt capabile să zboare la distanțe de 2.000 de kilometri și pot să poarte o încărcătură de până la 1,7 tone, inclusiv rachete dirijate sau bombe de aviație, în punctele de prindere exterioare. De asemenea, acestea sunt dotate cu aparatură de cercetare radioelectronică și opto-electronică.

MQ-9 Reaper poate să stea în aer până la 27 de ore. Versiunea perfecționată a acestora, MQ-9 Reaper ER, este capabilă să zboare chiar până la 42 de ore.

Comentariul autorului: Probabil, dronele de cercetare și atac MQ-9 Reaper aduse de SUA în România vor fi întrebuințate, în special, pentru executarea unor misiuni de tip ISR (intelligence, surveillance and reconnaissance) în Regiunea Mării Negre. Acestea vor zbura deasupra apelor neutre situate în proximitatea frontierelor rusești de la Marea Neagră, în spațiul aerian al Georgiei, pentru monitorizarea situației din Nagorno-Karabah și a bazelor militare ruse din Abhazia și Osetia de Sud, precum și în spațiul aerian al Ucrainei, în zona liniei de demarcație din Donbas. În același timp, dronele se vor deplasa în spațiile aeriene ale Poloniei și statelor baltice, pentru monitorizarea Regiunii Kaliningrad și a unor teritorii din vestul Federației Ruse (Regiunile Leningrad și Pskov).

Până în prezent, militarii americani au îndeplinit aceste misiuni cu o dronă  de cercetare strategică RQ-4B-40 Global Hawk dislocată la Baza Aeriană Sigonella de pe Insula italiană Sicilia. În ultima perioadă, drona, cu numărul de înregistrare 11-2049 și indicativul radio FORTE10, a îndeplinit misiuni la frontierele vestice ale Federației Ruse cam o dată pe săptămână.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel