Premierul irakian promite "să răzbune" moartea lui Hicham al-Hachémi

Eduard Pascu / 09 iul 2020 / 15:57

Prim-ministrul irakian Mustafa al-Kazimi a promis familiei expertului Hicham al-Hachémi, asasinat în faţa locuinţei sale luni seara, că este de "datoria" sa să "răzbune" acest "erou", un prieten personal şi o personalitate importantă a societăţii civile din Irak, potrivit AFP.

Cercetătorul în vârstă de 47 de ani, specialist în mişcări jihadiste recunoscut pe plan internaţional, a fost împuşcat de indivizi aflați pe motociclete, în timp ce se întorcea acasă, cei trei băieţi ai săi fiind printre primii care i-au descoperit corpul.

Kazimi a făcut miercuri seara o vizită soţiei expertului ucis, precum şi celor trei fii şi fiicei acestuia, toţi foarte tineri, ameninţându-i pe asasini, în continuare neindentificaţi, dar potrivit multor opinii aceştia ar aparţine facţiunilor pro-Iran vizate de Hachemi în cadrul cercetărilor sale. Rudele sale spun că el primise ameninţări din partea acestora. "Cei care se tem de cuvinte sunt laşi. Hicham voia doar să-i ajute pe irakieni cu cuvintele sale", a declarat şeful guvernului, potrivit unei înregistrări video difuzate de biroul său. "Acest tip de act nu este irakian, irakienii nu ucid alţi irakieni", a adăugat el. "Îl voi răzbuna şi asasinii săi nu vor trăi liber", a continuat premierul, "este datoria mea şi datoria statului", transmite Agerpres.

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a cerut miercuri Bagdadului să-i "aducă rapid în faţa justiţiei pe autorii acestei crime teribile", în timp ce moartea violentă a lui Hachemi trezeşte în Irak spectrul asasinatelor politice şi al unei libertăţi de exprimare în pericol.

Înaintea lui Hachémi, zeci de militanţi şi manifestanţi - care au denunţat gestionarea defectuoasă a statului şi dominaţia Teheranului în Irak - au fost asasinaţi în faţa caselor lor de indivizi pe motociclete, care nici până în prezent nu au fost identificaţi.

Citește și: Irak: Soldaţii americani, vizaţi de un atac cu rachete. Sistemul C-RAM a intrat în acţiune

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy