Premierul irakian promite "să răzbune" moartea lui Hicham al-Hachémi

Eduard Pascu |
Data publicării:

Prim-ministrul irakian Mustafa al-Kazimi a promis familiei expertului Hicham al-Hachémi, asasinat în faţa locuinţei sale luni seara, că este de "datoria" sa să "răzbune" acest "erou", un prieten personal şi o personalitate importantă a societăţii civile din Irak, potrivit AFP.

Cercetătorul în vârstă de 47 de ani, specialist în mişcări jihadiste recunoscut pe plan internaţional, a fost împuşcat de indivizi aflați pe motociclete, în timp ce se întorcea acasă, cei trei băieţi ai săi fiind printre primii care i-au descoperit corpul.

Kazimi a făcut miercuri seara o vizită soţiei expertului ucis, precum şi celor trei fii şi fiicei acestuia, toţi foarte tineri, ameninţându-i pe asasini, în continuare neindentificaţi, dar potrivit multor opinii aceştia ar aparţine facţiunilor pro-Iran vizate de Hachemi în cadrul cercetărilor sale. Rudele sale spun că el primise ameninţări din partea acestora. "Cei care se tem de cuvinte sunt laşi. Hicham voia doar să-i ajute pe irakieni cu cuvintele sale", a declarat şeful guvernului, potrivit unei înregistrări video difuzate de biroul său. "Acest tip de act nu este irakian, irakienii nu ucid alţi irakieni", a adăugat el. "Îl voi răzbuna şi asasinii săi nu vor trăi liber", a continuat premierul, "este datoria mea şi datoria statului", transmite Agerpres.

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a cerut miercuri Bagdadului să-i "aducă rapid în faţa justiţiei pe autorii acestei crime teribile", în timp ce moartea violentă a lui Hachemi trezeşte în Irak spectrul asasinatelor politice şi al unei libertăţi de exprimare în pericol.

Înaintea lui Hachémi, zeci de militanţi şi manifestanţi - care au denunţat gestionarea defectuoasă a statului şi dominaţia Teheranului în Irak - au fost asasinaţi în faţa caselor lor de indivizi pe motociclete, care nici până în prezent nu au fost identificaţi.

Citește și: Irak: Soldaţii americani, vizaţi de un atac cu rachete. Sistemul C-RAM a intrat în acţiune

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel