ONU: Libia se transformă într-un "teatru de experimente pentru tot soiul de noi sisteme de armament"

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Libia se transformă într-un "teatru de experimente pentru tot soiul de noi sisteme de armament", a declarat trimisul special al ONU pentru această ţară, în condiţiile în care susţinătorii străini ale părţilor angrenate în conflict trimit aici arme şi luptători încălcând embargoul, relatează Reuters.

Conflictul din Libia a escaladat puternic în această lună, cu lupte intense pe mai multe fronturi din vestul ţării, în pofida unor apeluri urgente ale ONU şi ale agenţiilor de ajutor la instituirea unui armistiţiu pentru a putea gestiona criza coronavirusului.

Noul val de lupte a fost alimentat cu armele importate de peste hotare, a declarat trimisul special al ONU Stephanie Williams într-o conferinţă de presă online.

,,Avem ceva numit aruncător de flăcări RPO, care este un soi de sistem termobaric care este utilizat în suburbiile din sudul Tripoli. Avem şi un tip nou de drone care sunt aduse, inclusiv un tip de dronă-capcană, practic un dispozitiv care explodează la impact", a spus Williams, potrivit Agerpres.

"Iar acestea sunt doar două exemple de sisteme foarte înfricoşătoare care sunt desfăşurate în zone urbane, ceea ce este complet inacceptabil", a adăugat ea.

Preocupări că acest conflict a luat o turnură întunecată au apărut miercuri seară, când guvernul recunoscut internaţional (GNA) a anunţat că investighează un posibil atac cu arme chimice asupra forţelor sale.

Armata naţională libiană (LNA) condusă de mareşalul Khalifa Haftar, care îşi are centrul de putere în estul ţării, bombardează capitala Tripoli, sediul GNA, de la lansarea unei campanii militare de cucerire a oraşului în urmă cu un an.

Forţele pro-GNA au lansat în ultimele săptămâni propria lor ofensivă pentru a împinge înapoi LNA, capturând o serie de oraşe din nord-vest şi îndreptându-se spre principalul centru strategic al lui Haftar din regiune, oraşul Tarhouna.

LNA este susţinută de Emiratele Arabe Unite, Rusia şi Egipt, iar GNA de Turcia, al cărei sprijin militar de la 1 ianuarie şi până în prezent a contribuit la schimbarea echilibrului de putere în teren.

Ministrul de interne al GNA, Fathi Bashagha, a declarat într-un mesaj pentru Reuters că informaţiile privind luptători afectaţi de gaz neurotoxic în suburbia Salahedine a Tripoli sunt bazate pe informaţiile iniţiale venite de la spitale.

,,GNA investighează în prezent", a adăugat el. Fathi Bashagha a spus că va aştepta raportul final înainte de a sesiza Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice.

Purtătorul de cuvânt al LNA, Ahmed Mismari, a afirmat despre informaţiile care susţin că este posibil să se fi utilizat arme chimice că nu sunt decât "zvonuri şi minciuni".

Pe de altă parte, Stephanie Williams, a spus că informaţiile în cauză sunt "foarte, foarte îngrijorătoare".

,,Noi, cei de la ONU, facem apel la toţi cei care încalcă embargoul privind vânzările de arme, inclusiv ţările care au stat la masa tratativelor la Berlin şi au semnat că vor respecta embargoul, dar totuşi continuă să-l încalce flagrant. Iar acest lucru trebuie să înceteze", a mai spus trimisul special al ONU pentru Libia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel