O nouă ofensivă împotriva lui Haftar? Expert militar: „Turcia a decis să meargă până la capăt”

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Mai mulți experți militari susțin că implicarea Turciei în conflictul din Libia a schimbat raportul de forțe, iar trupele mareșalului Haftar bat în retragere. 

La începutul acestei săptămâni, Forțele Aeriene Turce au înființat un așa-numit „pod aerian” de la Istanbul în Libia. Avioanele militare și de transport efectuează mai multe zboruri pe zi către zone controlate de Guvernul Acordului Național (GNA).

Forțele guvernamentale au anunțat intenția de a lansa miercuri o nouă ofensivă pe scară largă împotriva armatei lui Khalifa Haftar. Pe de altă parte Emiratele Arabe Unite și Egipt au sporit și ele zborurile de transport către Libia. Experții cred că noile livrări de arme pentru părțile aflate în conflict vor declanșa lupte aprige în zilele următoare, scrie Izvestia, citată de agenția Anadolu.

"Turcia a decis totuși să ridice miza și să meargă până la capăt", a declarat expertul militar Vladislav Șurygin pentru Izvestia. Majoritatea zborurilor cu ajutor militar se îndreaptă spre Misrata, care nu se află în bătaia focului de artilerie al Armatei Naționale Libiene conduse de Haftar.

Aviatia lui Haftar a atacat baza aeriană de mai multe ori, dar acum fregatele turcești sunt în apropierea acesteia, creând așa-numita "umbrelă" de apărare aeriană. Deci, avioanele și dronele nu pot acționa. Specialistul militar nu are nicio îndoială că GNA își va îndeplini promisiunile și va lansa o nouă ofensivă împotriva armatei slăbite a lui Haftar în următoarele zile.

Interferența armată directă a Turciei în conflict a schimbat echilibrul puterii. "Acum, Haftar nu numai că a pierdut teritoriile câștigate anul trecut, dar continuă să se retragă. Mareșalul ar fi putut ajunge la un acord de încetare a focului, dar GNA nu vrea să rateze șansa de a îl înfrânge", a spus istoricul militar Dmitry Boltenkov.

Citește și: General US Army: Rusia a desfăşurat avioane de vânătoare în Libia

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel