O delegație militară turcă efectuează o vizită neanunțată în Libia

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:

Pe 26 decembrie, ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a sosit în fruntea unei delegații militare la Tripoli, în urma amenințărilor generalului în retragere Khalifa Haftar asupra forțelor turce din Libia.

Delegația militară turcă, condusă de șeful Statului Major al Forțelor Armate Turce, se va întâlni cu președintele Consiliului Suprem de Stat din Libia, Khaled al-Mishri, ministrul apărării, Salah al-Din al-Nimroush și ministrul de interne Fathi Bashagha, și va vizita sediul forțelor turce care operează pe teritoriul libian.

Vizita, care nu a fost anunțată în prealabil, survine declarațiilor făcute joi, 23 decembrie, de generalul în retragere Khalifa Haftar într-un discurs ținut pentru a marca 69 de ani de la independența Libiei, în cadrul căruia acesta a anunțat că se apropie o confruntare decisivă cu “colonialistul turc” și și-a chemat luptătorii să “scoată” din țară forțele turce, care susțin Guvernul de Acord Național.

2. -imagine fara descriere- (delegatie-turcia-libia_53340900.jpg)

Comentariul autorului: Sprijinul turc pentru Guvernul Acordului Național recunoscut la nivel internațional a ajutat la respingerea unui atac asupra Tripoli de către forțele lui Haftar susținute de Rusia, Egipt și Emiratele Arabe Unite, în aprilie 2019.

Turcia sprijină forțele guvernamentale de reconciliere în cadrul unui acord militar și de securitate existent între Ankara și Tripoli.

Haftar a mai adresat amenințări similare, iar Ankara i-a răspuns avertizându-l că va fi o țintă legitimă în cazul în care interesele Turciei în Libia ar fi vizate de orice atac.

Guvernul Acordului Național și Haftar au încheiat un acord de încetare a focului în noiembrie 2020, care pune capăt oficial luptelor și deschide calea pentru alegeri la sfârșitul anului viitor. Cu toate acestea, declarațiile recente ale liderului militar libian și informațiile din ultimele săptămâni privind pregătirea forțelor turce pentru o intervenție militară semnificativă, arată cât de precar este acest acord.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel