NYT: Armata SUA și CIA vor sprijini insurgența ucraineană în cazul unei invazii ruse. Războiului de gherilă ar putea fi pregătit și în România

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

New York Times scrie că Statele Unite ale Americii vor sprijini masiv insurgența ucraineană în cazul în care Rusia recurge la o nouă invazie a țării pe care deja a agresat-o militar în 2014.

Publicația americană scrie că CIA și Pentagonul vor înarma și antrena forțele de gherilă ucrainene în România, Polonia și Slovacia, în cazul în care Federația Rusă se va aventura din nou militar în Ucraina.

 

SUA iau în clacul inclusiv războiul de gherilă în Ucraina. Sprijinul acordat Ucrainei în cazul unei invazii ruse va depăși sprijinul acordat Afganistanului în lupta împotriva URSS

 

New York Times mai precizează că nivelul de sprijin pentru rezistența ucraineană va depăși cu mult ajutorul dat în Afganistan în anii 1980 luptătorilor anti-sovietici. Atunci, mujahedini au fost sprijiniți activ de serviciile de informații americane, dar și de Pentagon, fiind înarmați cu tehnică de ultimă generație datorită căreia au reușit să le țină piept sovieticilor, pe care într-un final i-au învins.

Publicația americană citează mai mulți experți și surse din cadrul administrației de la Casa Albă.

Pe de altă parte trebuie să amintim că în această săptămână au avut loc cele mai importante discuții de la finalul Războiului Rece încoace, între SUA și Federația Rusă, pentru aplanarea tensiunilor din Est. Negocierile au durat 8 ore și s-au purtat la Geneva între SUA și Federația Rusă prin secretarul adjunct de stat american Wendy Sherman și omologul ei Serghei Riabkov, vice-ministrul rus al Afacerilor Externe. 

Tot în această săptămână a avut loc și o întrevedere a Consiliului NATO - Federația Rusă, dar și o reuniune OSCE. 

Situația din Ucraina a reprezentat principalul punct de discuție, dar și așa-numitele „garanții de securitate” pe care Moscova le-a înaintat NATO, printre care acordul Alianței că nu se va extinde în Ucraina sau Georgia, dar și demilitarizarea fostului spațiu sovietic aflat acum în NATO. Cererile au fost evident respinse, negocierile și discuțiile constinuă.

În prezent peste 100.000 de militari ruși și tehnică militară grea se află dislocate în continuare la granițele Ucrainei.

 

Războiul din Ucraina

 

Estul Ucrainei este din 2014 scena unui război cu separatiştii proruşi, război care a făcut până acum peste 13.000 de morţi şi a determinat aproape 1,5 milioane de oameni să ia calea refugiului.

Intensitatea violenţelor s-a redus considerabil după încheierea acordurilor de pace de la Minsk, în 2015. Moscova este considerată de multe ţări susţinătorul militar şi economic al separatiştilor, chiar dacă ea neagă acest lucru.

Deși există numeroase dovezi cu privire la implicarea Rusiei în războiul din Ucraina, nu doar financiar, cât și inclusiv militar, Kremlinul neagă acest lucru.

Războiul în estul Ucrainei, soldat cu peste 13.000 de morţi de la declanşarea sa, a început la scurt timp după fuga în Rusia a preşedintelui ucrainean prorus Viktor Ianukovici şi sosirea la putere la Kiev a forţelor pro-occidentale. În tot acest climat, Moscova a anexat ilegal în 2014 peninsula ucraineană Crimeea.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel