Ministrul de Externe al Italiei: Situația din Libia ar putea duce la un nou război în regiune

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Ministrul de Externe al Italiei Luigi Di Maio
Ministrul de Externe al Italiei Luigi Di Maio

Ministrul de externe al Italiei, Luigi Di Maio, a avertizat că nu există o alternativă la o soluționare politică a conflictului libian, exprimându-și îngrijorarea pentru o eventuală escaladare care ar putea duce la un nou război în regiune, transmite agenția Anadolu.

"Nu există nicio alternativă opțiunea politică în Libia", a spus Di Maio într-un interviu acordat cotidianului italian La Repubblica. "Și nu există nicio alternativă la faptul că Europa unită o poate face", a mai spus el.

Di Maio a adăugat că a discutat recent situația din Libia cu înaltul reprezentant al UE, Josep Borrell, care ia în considerare opțiunea de a numi un reprezentant european special pentru țara sfâșiată de război. „Am avea nevoie de o figură neutră care să ofere un nou impuls dialogului ca urmare a conferinței de la Berlin, care a deschis calea către încetarea focului”, a spus Di Maio.

De la eliminarea lui Muammar Gaddafi în 2011, în Libia au apărut două tabere care se luptă pentru putere: comandantul militar Khalifa Haftar în estul Libiei, susținut în principal de Egipt și Emiratele Arabe Unite, și Guvernul Acordului Național de la Tripoli, care se bucură de recunoaștere internațională și a ONU.

Haftar s-a autoproclamat lider al Libiei, susținând că „a acceptat mandatul poporului libian” și că acordul încheiat la Skhirat în 2015, prin care ONU a recunoscut Guvernul Acordului Național „un lucru din trecut”.

Di Maio a subliniat că guvernul italian este îngrijorat de declarația lui Haftar, adăugând că Italia susține doar „instituțiile legitime ale Libiei” recunoscute de comunitatea internațională. "Primul pas care trebuie făcut este să blochezi utilizarea armelor și să oprești acest război, folosind instrumentele diplomației", a spus el.

Di Maio a menționat că principalul risc în Libia este o nouă escaladare care ar duce la un alt conflict amplu în regiune. „Libia și poporul libian nu își pot permite, nici Europa și nici Italia”, a spus el.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel