Mercenari britanici l-ar fi sprijinit pe mareșalul Khalifa Haftar în operațiuni pentru cucerirea capitalei Tripoli

Eduard Pascu |
Data publicării:

Cinci mercenari britanici, piloți, au fost implicați într-o operațiune cu elicoptere de asalt ale forțelor mareșalului Khalifa Haftar în ofensiva sa de a captura Tripoli, capitala Libiei, a informat presa britanică.

Într-un articol publicat de The Telegraph, care citează surse care au avut acces la un raport secret al ONU, se spune că mercenarilor britanici li s-au oferit până la 150.000 de dolari pentru fiecare, pentru rolul lor în operațiunea de asalt. „De la 30.000 la 50.000 dolari pe lună sau la 20.000 la 40.000 dolari pe lună, în funcție de pregătire și de rolul avut, pilot sau șef de echipaj”, a adăugat sursa, transmite agenția Anadolu.

Dintre cei 20 de mercenari care au călătorit în Libia în iunie anul trecut, cinci au fost foști militari britanici care au servit în Royal Marines și Royal Air Forces, se precizează în raportul ONU, au spus sursele.

Raportul a susținut, de asemenea, că operațiunea a fost condusă de Steven Lodge, un fost ofițer al forței aeriene din Africa de Sud, care a servit și în armata britanică. Dar Lodge a negat acuzațiile.

Operațiunea s-a încheiat după ce Haftar s-a plâns de valoarea elicopterelor, potrivit raportului. Cei 20 de bărbați au fugit în Malta cu bărci militare gonflabile unde au fost arestați și apoi eliberați fără a li se aduce vreo acuzație.

La mijlocul lunii mai, mass-media internațională, care a citat un raport ONU, a dezvăluit că două companii din Dubai au trimis mercenari occidentali să-l sprijine pe Haftar în ofensiva sa pentru a captura capitala Libiei, Tripoli. Au călătorit în Libia în iunie 2019 pentru o „operațiune militară privată bine finanțată” pentru a sprijini ofensiva lui Haftar împotriva guvernului libian. Doi diplomați au declarat presei americane că două companii au furnizat „forțelor Haftar elicoptere, drone și capacități cibernetice printr-o rețea complexă de companii”.

Citește și: Fuga mercenarilor ruşi din Libia. Noi dovezi ale prezenţei companiei militare private Wagner Group (Foto/Video)

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel