Libia și Italia au semnat un Acord comun de apărare

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Colonelul Salahaddin Namroush
Colonelul Salahaddin Namroush

Postul arab de televiziune "Al Jazeera" și cotidianul libian în limba arabă "Al Wasat" au relatat că Guvernul Acordului Național al Libiei a semnat, pe 4 decembrie 2020, la Roma, un Acord comun de apărare cu Italia.

Acordul prevede exerciții și manevre militare comune și participarea Italiei la procesul de restructurare, organizare și înzestrarea a instituțiilor militare și de securitate libiene.

Ministrul libian al apărării din Guvernul Acordului Național, colonelul Salahaddin Namroush (Salah El-Din Al-Nimroush), a declarat că acordul prevede, de asemenea, înființarea unui comitet mixt de cooperare militară în diferite domenii ale apărării, inclusiv în cel al migrației ilegale.

Salahaddin Namroush a precizat că eforturile Ministerului Apărării din Libia de a consolida cooperarea bilaterală cu țările frățești și prietene au început cu aliații turci și qatarioți, iar acestea vor continua cu toate statele care au fost apropiate poporului libian.

Pe 27 noiembrie 2019, Turcia și Libia au semnat două memorandumuri de înțelegere cu privire la securitate și cooperare militară și la definirea zonelor de jurisdicție maritimă.

Pe 23 octombrie 2020, un acord de încetare a focului a intrat în vigoare în Libia, pe fondul continuării negocierilor la nivel militar și politic pentru a se ajunge la o soluție pașnică a conflictului. Diferențe profunde încă împiedică cursul dialogului în Libia, care ar trebui să conducă la formarea unui guvern de tranziție care va supraveghea alegerile programate la sfârșitul anului 2021.

Partidele libiene au convenit la Forumul pentru dialog politic, al cărui prim tur s-a desfășurat pe 9 noiembrie 2020, la Tunis, ca data alegerilor să fie în 24 decembrie 2021.

Oficialii și parlamentarii libieni s-au întâlnit și în orașele marocane Bouznika și Tanger și au discutat probleme controversate în vederea găsirii unei soluții politice la criza libiană.

Aceste evoluții au avut loc după ce Guvernul de Acord Național recunoscut de Organizația Națiunilor Unite a recâștigat controlul asupra întregului vest al Libiei în urma luptelor cu forțele generalului maior în retragere Khalifa Haftar, care au durat mai mult de un an.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel