Libia: Franţa, Italia şi Germania cer încetarea tuturor ingerinţelor străine

S.I. Catalin |
Data publicării:

Franţa, Italia şi Germania au cerut încetarea "tuturor ingerinţelor" actorilor străini în Libia şi au îndemnat părţile libiene aflate în conflict să "încheie imediat şi necondiţionat luptele", potrivit unei declaraţii comune dată publicităţii joi seară, informează AFP şi Reuters.

,,Faţă de riscul crescând de deteriorare a situaţiei din Libia şi a escaladării regionale, Franţa, Germania şi Italia fac apel la toate părţile libiene să încheie imediat şi necondiţionat luptele şi să suspende consolidarea în curs a mijloacelor militare pe întreg teritoriul ţării", au subliniat cele trei ţări europene, potrivit Agerpres.

Totodată, Franţa, Italia şi Germania "îndeamnă actorii străini să pună capăt tuturor ingerinţelor şi să respecte pe deplin embargoul privind armele instituit de Consiliul de Securitate al ONU", se mai arată în declaraţie.



Libia este puternic afectată de violenţe şi lupte interne de putere după căderea regimului Muammar Gaddafi în 2011

 

Două autorităţi rivale concurează pentru putere în Libia din 2015: guvernul de uniune naţională (GNA) al premierului Fayez al-Sarraj cu sediul la Tripoli, format în baza unui acord susţinut de ONU, şi tabăra condusă de mareşalul Khalifa Haftar în estul ţării.

Rusia sprijină, alături de Egipt şi Emiratele Arabe Unite, forţele mareşalului Haftar împotriva GNA, care este sprijinit militar de Turcia.

Franţa, deşi neagă public, este acuzată de Ankara şi de o serie de analişti că a acordat sprijin mareşalului Haftar.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a denunţat luni "jocul periculos" al Turciei în Libia, în care vede o nouă demonstraţie a "morţii cerebrale" a NATO.

Miercuri, ministrul italian de externe Luigi di Maio, aflat în vizită la Tripoli, a cerut alături de premierul Fayez al-Sarraj încetarea intervenţiilor străine în Libia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel