Libia are un nou prim ministru, desemnat de ONU, care trebuie să organizeze alegerile în decembrie

Eduard Pascu |
Data publicării:

Participanţii la dialogul interlibian, reuniţi sub auspiciile ONU la Geneva înr-un loc ţinut secret, l-au ales pe Abdul Hamid Dbeibah ca prim-ministru de tranziţie, în vederea pregătirii alegerilor naţionale de la 24 decembrie, transmite AFP.

După cinci zile de discuţii, actualul ministru de interne al Guvernului de uniune naţională (GNA), Fathi Bashagha, un 'greu' al politicii locale, apărea ca favorit pentru postul de prim-ministru, transmite Agerpres.

Învingătoare, cu 39 de voturi din 73, a fost însă lista condusă de Abdul Hamid Dbeibah, un inginer fondator al mişcării Libya al-Mostakbal (Libia Viitorului), fost preşedinte al Companiei libiene de investiţii şi dezvoltare (LIDCO), un post cheie în regimul lui Muammar Gaddafi.

Mohammad Younes Menfi, aflat pe aceeaşi listă, a fost ales preşedintele Consiliului prezidenţial de tranziţie, a anunţat emisarul interimar al ONU pentru Libia, Stephanie Williams, după numărarea voturilor transmisă în direct de ONU.

Viitorul executiv de tranziţie va avea ca misiune 'să reunifice instituţiile statului şi să asigure securitatea' până la alegerile prevăzute în decembrie, arată ONU.

'Prim-ministrul desemnat trebuie, într-un termen care să nu depăşească 21 de zile, să-şi formeze cabinetul şi să-şi prezinte programul (...) Camerei Reprezentanţilor pentru aprobare completă', a explicat emisarul.

Prim-ministrul va dispune apoi de încă 21 de zile pentru a obţine votul de încredere al parlamentului. În caz de eşec, problema va fi tranşată de participanţii la dialogul interlibian, a mai spus Stephanie Williams.

Chiar dacă această desemnare constituie un pas înainte, noul prim-ministru ca trebui să-şi afirme rapid legitimitatea pe teren în faţa numeroşilor actori politici, dintre care unii au luat deja distanţă faţă de negocierile de la Geneva.

Intrată în haos după căderea regimului lui Muammar Gaddafi în 2011, Libia este divizată între două puteri rivale: Guvernul de uniune naţională (GNA, recunoscut de ONU şi cu sediul la Tripoli), condus de Fayez Serraj, şi forţele din est ale mareşalului Khalifa Haftar.

Turcia sprijină GNA, în timp ce forţele din est conduse de mareşalul Haftar sunt susţinute de Emiratele Arabe Unite, Egipt şi Rusia.

După eşecul ofensivei lansate de mareşalul Haftar în aprilie 2019 pentru cucerirea capitalei Tripoli, cele două tabere au încheiat un acord de încetare permanentă a focului şi au intrat pe calea dialogului, încurajat de ONU

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel