Libia spune că un avion francez Rafale i-a încălcat spațiul aerian și acuză Parisul că îl sprijină pe Haftar

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Avion fracez de luptă de tip Rafale. Foto: Dassault Aviation
Avion fracez de luptă de tip Rafale. Foto: Dassault Aviation

Guvernul Acordului Naţional (GNA) din Libia a anunţat miercuri că a protestat pe lângă Paris din cauza survolului "neautorizat" asupra teritoriilor aflate sub controlul său al unui avion de luptă francez Rafale, potrivit AFP.

Într-un scurt comunicat, Ministerul de Externe al GNA "şi-a exprimat nemulţumirea după încălcarea spaţiului aerian libian de către forţele aeriene franceze". În acest context, GNA a denunţat o "încălcare a suveranităţii libiene".

"Ministerul de Externe francez ne-a indicat că va contacta Ministerul Apărării ţării sale şi ne va informa despre circumstanţele acestui survol", se mai spune în comunicatul GNA, transmite Agerpres.

Potrivit guvernului de la Tripoli, aparatul Rafale, precum şi un avion de realimentare în zbor au fost reperate deasupra oraşului Misrata, la 200 km est de Tripoli, şi Abou Grein, o zonă situată mai la est. În acest sector se dau lupte între forţele aliate GNA şi cele ale mareşalului Khalifa Haftar, omul forte din estul libian, care desfăşoară din aprilie 2019 o ofensivă pentru a prelua controlul asupra Tripoli, sediul GNA, recunoscut de ONU.

Forţele loiale GNA acuză Franţa că îl sprijină politic şi militar pe mareşalul Haftar. Parisul dezminte cu regularitate susţinerea ofensivei mareşalului şi a transmis marţi că o soluţie la conflictul din Libia nu poate fi găsită decât "prin dialogul între părţi sub egida ONU, şi nu prin decizii unilaterale". Diplomaţia franceză a reacţionat astfel la o declaraţie făcută de mareşalul Haftar, care a spus că dispune de "un mandat din partea poporului" pentru a conduce singur Libia. GNA a denunţat aceasta ca pe o "farsă".

Mareşalul Haftar, care controlează cu o mână de fier regiunile ocupate de forţele loiale lui, este acuzat de criticii săi că doreşte instaurarea unei dictaturi militare în Libia, la aproape un deceniu după căderea regimului lui Muammar Gaddafi.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel