Grupul Wagner, implicat într-un nou scandal. Mercenarii ruși sunt acuzați că au folosit arme chimice în Libia

Eduard Pascu |
Data publicării:

Mercenarii din Grupul Wagner au fost acuzat miercuri de ministrul de interne al Libiei că au efectuat un atac chimic împotriva forțelor Guvernului Acordului Național, transmite agenția Anadolu.

"Mercenarii Wagner au folosit gaze paralizante împotriva forțelor Guvernului Acordului Național (GNA) din zona Salah al-Din la sud de capitala Tripoli", a declarat ministrul de interne, Fathi Bashagha. "Suntem într-o cooperare activă cu Turcia, SUA și Marea Britanie pentru a asigura securitatea în Libia", a spus Bashagha. Ministrul a adăugat totodată că Tunisia și Algeria acordă sprijin țării în problemele de securitate.

Grupul Wagner din Rusia este unul dintre cele mai controversate grupuri dintre mercenari. Este deținută de Yevgeny Prigozhin, un om de afaceri cu legături strânse cu președintele rus Vladimir Putin. Wagner Group este de fapt o structură GRU (Direcția de Informații) a Ministerului Apărării din Rusia, dar autoritățile ruse neagă acest lucru.

 

Erdogan spune că 2.000 de mercenari din grupul Wagner luptă în Libia

 

Potrivit Bloomberg, Grupul Wagner a transferat în Libia peste 1.000 de mercenari, printre care piloți ruși care au desfășurat activități de instruire pentru trupele mareșalului Haftar, iar avioanele rusești Sukhoi-22 sunt adesea văzute pe cerul Libiei.

Mercenarii care sunt în Libia sunt cei care au efectuat acțiuni și în Ucraina, potrivit Euronews.

Pe 11 ianuarie, președintele Turciei, Recep Erdogan, a spus că peste 2.000 de mercenari din grupul Wagner se luptă în prezent în Libia.

La scurt timp după ce în presa internaţională a apărut informaţia potrivit căreia în Libia au fost transferaţi mai mulţi mercenari, Vladimir Putin a fost întrebat în cadrul unei conferințe, organizată la începutul lunii ianuarie, pe care a susținut-o cu cancelarul Germaniei Angela Merkel, despre mercenarii grupului rus Wagner care luptă în Libia. Conferința având ca temă situația din Libia.

Întrebat de mercenarii ruși din grupul Wagner, Vladimir Putin, cum era de aşteptat a negat, subliniind că în cazul în care există ruși care luptă în Libia, aceștia nu reprezintă Rusia și nici nu sunt plătiți de Moscova.

CITEȘTE ȘI: Presa din Rusia publică noi imagini cu crimele comise în Siria de mercenarii ruşi din Grupul Wagner (Video)

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel