Franța trimite Kievului tancul ușor AMX-10 RC, primul blindat cu tehnologie NATO livrat Ucrainei. Pe listă se află și vehiculele Bastion

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Vehicul de luptă AMX-10 RC
Vehicul de luptă AMX-10 RC

Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a transmis miercuri omologului său ucrainean Volodimir Zelenski în cursul unei convorbiri telefonice că Franţa va livra Ucrainei 'tancuri uşoare de luptă', relatează AFP, citând surse de la Palatul Elysee.

În timpul unei conversații telefonice cu Volodimir Zelenski de miercuri, președintele francez Emmanuel Macron a anunțat transferul în Ucraina a vehiculelor blindate grele AMX-10 RC

Livrarea era așteptată de ceva timp.

”Preşedintele a dorit să amplifice acest ajutor” militar deja oferit Kievului 'acceptând să livreze tancuri uşoare de luptă AMX-10 RC', a anunţat preşedinţia franceză.

”Este prima oară când tancuri de concepţie occidentală vor fi furnizate forţelor armate ucrainene”, mai precizează Palatul Elysee, la finalul convorbirii telefonice între cei doi şefi de stat, scrie și Agerpres.

Președintele Zelenski  a confirmat că conversația cu Macron a fost despre furnizarea de tancuri ușoare, precum și de vehicule blindate Bastion.

"Am convenit asupra cooperării ulterioare în ceea ce privește consolidarea semnificativă a apărării noastre aeriene și a altor capacități de apărare. De asemenea, am convenit să lucrăm la implementarea formulei de pace", a spus Zelenski.

Numărul de tancuri şi termenul la care acestea vor livrate nu au fost precizate.

Emmanuel Macron, potrivit Parisului, care l-a reasigurat pe Volodimir Zelenski de 'sprijinul neclintit' al Franţei 'până la victorie', a dorit 'să demonstreze perenitatea şi continuitatea' ajutorului militar francez.

 

Ce se știe despre AMX-10 RC și Bastion



AMX-10 RC sunt tancuri uşoare, pe roţi şi nu pe şenile, deci 'foarte mobile', 'într-adevăr vechi, dar performante', a declarat un consilier. În cadrul armatei terestre franceze, acest sistem va fi treptat înlocuit cu Jaguar.

Producția în serie a AMX-10RC a fost realizată între 1976 și 1994, au fost produse un total de 457 de vehicule blindate de acest tip. Începând cu 2016, armata franceză mai avea în serviciu 248 de AMX-10RC.

În luna octombrie, au apărut informații că Franța va trimite în Ucraina și 20 de vehicule blindate Bastion.

Bastion este un vehicul de transport de trupe, care are o masă de 12,5 tone. Bastion poate transporta până la zece soldați (doi + opt pasageri).

Miniştrii apărării francez şi ucrainean vor avea un schimb de opinii 'cât mai curând pentru a defini modalităţile' acestor livrări, atât în ceea ce priveşte termenul livrării, cât şi a numărului de tancuri, a precizat pentru AFP Ministerul Apărării francez.

Cu ocazia acestei convorbiri telefonice, cei doi preşedinţi au discutat şi despre situaţia de pe diferite fronturi militare, a subliniat Palatul Elysee.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel