Cel mai mare port din Europa, reconfigurat și pentru logistică militară. Și România are un plan de extindere a portului Constanța

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Imagine ilustrativă - Echipamente militare ale SUA / US Army, facebook
Imagine ilustrativă - Echipamente militare ale SUA / US Army, facebook

Rotterdam a început să rezerve spațiu pentru navele de aprovizionare NATO, în timp ce cel mai mare port din Europa se pregătește pentru un potențial război cu Rusia, relatează Financial Times.

Olandezii planifică unde vor acosta în Rotterdam navele care transportă provizii militare și unde poate fi redirecționată marfa în cazul unui conflict cu Rusia în Europa.

Planurile orașului Rotterdam fac parte din pregătiri mai ample pentru un potențial conflict între Europa și Rusia. Comisia Europeană a propus programul ReArm Europe în primăvară. Acesta ar permite țărilor UE să se înarmeze în caz de război, mai ales dacă Statele Unite nu s-ar putea baza pe ajutor. Planul valorează 800 de miliarde de euro.

La începutul lunii mai, ministerul olandez al apărării a anunțat că portul Rotterdam va trebui să ofere spațiu pentru a gestiona nave care transportă marfă militară, la cererea NATO. 

În cazul unui potențial atac al Rusiei, Rotterdam ar fi un loc extrem de important pentru aprovizionarea întregului continent.

 

Portul Rotterdam rezervă spații pentru navele care transportă echipamente militare

 

Boudewijn Siemons, președintele Autorității Portuare din Rotterdam, a recunoscut că este deja în discuții cu portul vecin Anvers privind gestionarea în comun a navelor care sosesc din Marea Britanie, Statele Unite și Canada.

„Nu orice terminal este potrivit pentru manipularea mărfurilor militare”, a declarat Siemons pentru Financial Times. „Dacă ar trebui să expediem volume mari de bunuri militare, am apela la Antwerpen sau la alte porturi pentru a prelua o parte din capacitate și invers. Desigur, concurăm acolo unde trebuie, dar cooperăm acolo unde putem”, a adăugat el.

Singurul loc din oraș unde muniția ar putea fi reîncărcată în siguranță de pe o navă pe alta este terminalul de containere. Aceasta înseamnă că trebuie pregătit spațiul necesar pentru astfel de operațiuni. De câteva ori pe an, în cel mai mare port din Europa ar avea loc și exerciții militare de natură de debarcare. 

Siemons a cerut, de asemenea, țărilor europene să stocheze materiile prime de care au nevoie, nu doar petrolul. „Ar trebui să facem același lucru cu cuprul, litiul, grafit și multe alte materii prime importante”, a declarat președintele autorității portuare pentru Financial Times. UE urmează să prezinte o „strategie de stocare” în această săptămână, care va include provizii medicale, materii prime cheie, echipamente energetice și, eventual, alimente și apă.

 

Constanța va avea un terminal militar nou, în zona digului de sud al portului

 

În martie 2025, MApN anunța construirea unui cheu militar în zona digului de sud al portului Constanța. Terenul a fost transferat către Ministerul Apărării pentru a accelera lucrările și a permite extinderea în funcție de nevoi.

Extinderea portului Constanța este parte activă a strategiei de mobilitate militară a NATO și UE, care implică realizarea a unor Coridoare Pan-europene de Mobilitate Militară pentru a accelera deplasarea forţelor şi echipamentelor militare.

Proiectul de la Constanța presupune construcția a unei noi zone de acostare, atât pentru capabilitățile actuale sau care vor intra în înzestrarea Forțelor Navale Române, cât și pentru cele ale aliaților, precum. De asemenea, sunt prevăzute în proiect și o serie de facilități de infrastructură portuară care vor fi realizate la ultimele standarde în domeniu.

„Printre cerințele operaționale îndeplinite de realizarea proiectului se numără facilitarea unui acces mult mai rapid al navelor la cheu, utilizarea infrastructurii deja existente, cu eventuale extinderi, în funcție de necesități, existența în zona adiacentă a Canalului Dunăre-Marea Neagră, element care asigură suportul logistic și cooperarea cu alte structuri din sistemul național de apărare”, declara atunci șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiral Mihai Panait.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel