Cel mai ambițios proiect de apărare al Europei, menit să producă un avion de luptă de generația a șasea, este lovit de noi ,,turbulențe'', după ce au apărut informații că Franța solicită o cotă de 80% din sarcinile de producție pentru componente cheie. Cererea, promovată de producătorul francez Dassault Aviation, riscă să arunce în aer principiul parteneriatului egal cu Germania și Spania, aducând programul Future Combat Air System (FCAS) în pragul unei crize majore.
Miza este uriașă: un sistem de luptă aerian care ar trebui să intre în serviciu în anii 2040 pentru a înlocui flotele de avioane Rafale și Eurofighter. Însă, în spatele viziunii high-tech a unui avion invizibil pe radar, flancat de drone inteligente și conectat la un "cloud de luptă", se ascunde o bătălie industrială și politică acerbă între Paris și Berlin.
Tensiunile, care mocnesc de ani de zile, au explodat recent, odată cu relatările aparute in publicația germană Hartpunkt, care susțin că Franța dorește controlul asupra a trei piloni care stau la baza programului FCAS: fuzelajul avionului (unde Dassault este deja contractor principal), motorul și senzorii. Această redistribuire ar lăsa Germaniei roluri secundare, precum dezvoltarea dronelor și a ,,cloud-ului de luptă''.
Reacția Germaniei: Nu vrem să finanțăm un ,,proiect francez'' cu fonduri germane
"Dacă această solicitare ar fi acceptată, am renunța la prea multă independență și suveranitate și am ajunge să finanțăm un proiect francez cu fonduri germane", a avertizat Christoph Schmid, raportorul pentru apărare din Bundestag.
Vocea industriei germane a fost și mai tăioasă. Thomas Pretzl, liderul de sindicat de la Airbus Defence and Space, a pus sub semnul întrebării însăși calitatea de partener a companiei franceze.
"Dassault Aviation nu este partenerul potrivit. Un parteneriat se bazează pe cooperare, nu pe competiție", a declarat acesta, lăsând să se înțeleagă că în Europa există alternative mai atractive – o aluzie subtilă la programul rival britanico-italian-japonez, GCAP.
Conflictul are rădăcini adânci în culturi industriale diferite. Pe de o parte, Dassault, un campion național francez, se mândrește cu expertiza sa completă în proiectarea și fabricarea avioanelor de luptă, de la Mirage la Rafale. CEO-ul său, Eric Trappier, a declarat fără ocolișuri că, pentru a construi "întregul tort", este nevoie de un singur lider cu autoritatea de a alege cei mai buni subcontractori, amenințând chiar că Dassault ar putea dezvolta avionul pe cont propriu.
De cealaltă parte, Airbus, un gigant multinațional născut din cooperare europeană, luptă pentru a-și păstra know-how-ul militar și pentru a susține locurile de muncă din Germania și Spania. Pentru Berlin, FCAS nu este doar un proiect militar, ci și unul industrial și politic, menit să cimenteze colaborarea europeană.
Surse de la Paris încearcă să nuanțeze situația, sugerând că cifra de "80%" nu este o cerere politică oficială, ci o recomandare dintr-un raport tehnic intern, menit să deblocheze programul și să asigure respectarea termenului limită din 2045. Cu toate acestea, simpla vehiculare a unei astfel de idei a expus falii adânci de neîncredere.
În acest moment, programul este susținut în mare parte de voința politică a miniștrilor apărării din Franța și Germania, Sébastien Lecornu și Boris Pistorius. Însă, în timp ce politicienii încearcă să mențină o aparență de unitate, contractele pentru Faza 2 a proiectului – etapa critică de construire a unui prototip demonstrativ – sunt blocate.
Cu un conflict industrial deschis și cu parteneri care se privesc cu suspiciune, viitorul ,,avion de luptă al Europei'' riscă să rămână un proiect desenat pe hârtie. Eșecul său nu ar fi doar o lovitură economică, ci și un eșec răsunător pentru ambiția Europei de a-și asigura propria apărare într-o lume tot mai periculoasă.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News