Bruiajul rusesc a doborât din greșeală o dronă proprie de tip Altius aflată în teste, care a căzut peste o clădire rezidențială (Foto/Video)

Cristian Soare |
Data publicării:
Drona ruseasca Altius. Sursa foto: X/ASTRA.
Drona ruseasca Altius. Sursa foto: X/ASTRA.

În dimineața zilei de 08.07.2025, unul dintre prototipurile celui mai recent UAV rusesc de cercetare și atac de tip “Altius-RU” s-a prăbușit lângă Kazan. Localnicii au filmat momentul prăbușirii destul de line a UAV-ului, iar videoclipul a fost postat online. 

Surse rusești au informat că la ora 09:10 a.m., în timpul unui zbor de testare al unui vehicul aerian fără pilot, a apărut o situație de urgență. Din această cauză, dispozitivul a pierdut controlul și a căzut pe o cabană de vară din SNT “Dubki”. Potrivit serviciilor operaționale, nu au existat victime la fața locului. Ca urmare a căderii UAV-ului asupra uneia dintre case, acesta a luat foc, iar incendiul a fost stins ulterior.

Unele mass-media ruse au declarat deja acest UAV de dimensiuni mari “cel mai nou și de neegalat din lume”. De fapt, drona Altius-RU, cunoscută și sub numele de Altair, a început să fie dezvoltată în 2011. Zece ani mai târziu, în 2021, ministrul apărării de atunci al Federației Ruse, Serghei Șoigu, a anunțat că testele UAV-ului au fost finalizate oficial și acesta va intra în producția de serie.

Cu toate acestea, de atunci, nu au fost produse mai mult de patru sau cinci prototipuri pentru testare. În zona operației militare speciale din Ucraina, UAV-ul Altius-RU nu a fost văzut. Există doar informații despre testele de teren ale dronei, inclusiv practica bombardării unor ținte terestre.

Dezvoltarea dronei a fost însoțită de scandaluri de corupție și de o schimbare a contractantului. Astfel, pe 22 aprilie 2018, directorul general al Biroului de Proiectare Simonov, Alexander Gomzin, a fost arestat, fiind acuzat de delapidare a 900 de milioane de ruble alocate pentru dezvoltarea unei drone grele. Acest Birou de Proiectare, numit anterior Sokol, a câștigat în 2011 concursul Ministerului Apărării al Federației Ruse pentru crearea unui UAV cu o greutate la decolare de până la 5 tone, costul contractului fiind de un miliard de ruble.

Mai mult, Uzina de Aviație Civilă din Ural (UWCA JSC) a fost angajată în finisarea dronei. Cu toate acestea, judecând după incidentul de astăzi cu Altius-RU de lângă Kazan, se pare că evoluțiile nu au fost încurajatoare.

UAV-ul Altius are două motoare turbopropulsoare. Anvergura aripilor este de 28,5 metri. Viteza dispozitivului este de 150-250 km/h, plafonul de zbor de 12 kilometri, iar raza de utilizare în luptă este de până la 3.500 de kilometri. Durata zborului este de 48 de ore. Drona poate ridica o sarcină de până la o tonă.

UWCA JSC a informat că zborul de testare al dronei a avut loc normal. Cu toate acestea, au apărut probleme neprevăzute în timpul apropierii de aterizare, cel mai probabil legate de impactul unor mijloace de război electronic și întreruperea navigației prin satelit. Drona a trebuit să fie dusă la aterizare în modul inerțial, fapt ce a dus la un accident.

Potrivit unor informații preliminare se pare că mijloacele de război electronic ce au bruiat drona au fost desfășurate în zona Kazan pentru a combate UAV-urile ucrainene, care atacă în ultima perioadă în mod regulat regiunile rusești.

Experții notează că Rusia nu are competențe în domeniul creării de drone grele avansate tehnologic, fiind necesar să coopereze în această direcție cu Turcia, Israel sau China. În cele din urmă, se poate constata că UAV-ul greu nu a fost creat cu adevărat, iar banii pentru dezvoltarea sa au fost furați.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel