Despre subiectul modernizării forțelor armate române și implicării industriei de apărare în acest proces în contextul creșterii PIB-ului pentru apărare s-a discutat la emisiunea Euroatlantica moderată de Radu Dobrițoiu la Radio România Actualități, acesta amintind și de achiziția de obuziere K9 Thunder care vor fi produse de Hanwha Aerospace într-o fabrică pe care tocmai ce o construiesc în România.
K10 Ammunition Resupply Vehicle (ARV) și obuzier autopropulsat de tip K9 Thunder. Photo source: Hanwha Aerospace
Prezent în cadrul emisiunii, Tudor Curtifan, redactorul-șef al DefenseRomania, a fost întrebat despre parteneriatul cu Coreea de Sud, în contextul vizitei recente în Coreea, cu ocazia expoziției militare Madex 2025 care a avut loc luna trecută în Busa, Coreea de Sud.
Acesta a subliniat potențialul imens al colaborării bilaterale în domeniul apărării: „Partenerii noştri din Coreea de Sud sunt foarte serioși. România are o oportunitate uriașă în ceea ce privește această cooperare. Coreea e un stat foarte serios și din această perspectivă. Companiile lor îşi doresc foarte mult să investească aici. Nu doar să facă afaceri. Ci să dezvolte parteneriate pe termen lung, bazate pe producție autohtonă”, a punctat Curtifan în debutul intervenției sale.
El a amintit că acordul privind achiziția obuzierelor autopropulsate K9 Thunder nu se rezumă la o simplă livrare de tehnică militară, ci include un important pachet de offset și o componentă industrială majoră.
„Fapt demonstrat inclusiv de fabrica pe care aţi menţionat-o, care se ridică în următoarea perioadă şi unde vor fi produse obuzierele K9 Thunder”, a spus Curtifan, referindu-se la unitatea de producție care urmează să fie construită în România.
Dar cooperarea nu se limitează la acest program. Partenerii coreeni sunt interesați și de alte segmente importante din domeniul militar. „Partenerii noștri coreeni îşi doresc foarte mult să continue povestea de succes cu România, inclusiv în ceea ce priveşte maşinile de luptă ale infanteriei care au foarte multe comunalităţi cu obuzierele. Mă refer la maşinile de luptă Redback, care ar putea aduce inclusiv, din nou, noi locuri de muncă şi multe altele”, a adăugat el.
Tancuri K2 Panther pentru România, o oportunitate uriașă nu doar pentru Armată ci și pentru industria de apărare
Tanc K2 Panther, foto: Creative Commons
Un alt punct esențial al colaborării vizează tancurile de ultimă generație K2 Panther, dezvoltate de Hyundai Rotem. Curtifan a explicat că aceste tancuri se potrivesc perfect cu nevoile Armatei Române: „La fel, există și un interes major din partea celor de la Hyundai Rotem în ceea ce privește cooperarea în producerea de tancuri de ultimă generație K2 Panther. Ceea ce vă pot spune e că aceste tancuri s-ar plia perfect pe geografia României pentru că există similitudini geografice zdrobitoare între Coreea și România. Am avea mare nevoie de astfel de tancuri.”
Mai mult, companiile sud-coreene sunt gata să asigure cooperare industrială. „Cei de la Hyundai Rotem sunt dornici să producă în România tancuri K2 Panther. Am beneficia de asistență tehnică, mentenanță, suport software și multe altele”, a mai precizat redactorul-șef al DefenseRomania.
Curtifan a subliniat și un aspect adesea ignorat în achizițiile militare internaționale: timpul de livrare. „Ca să nu mai spun că cei de la Hyundai Rotem sunt interesați să investească inclusiv în zona de infrastructură. Iar pe lângă această cooperare industrială care ar fi o gură de oxigen pentru industria de apărare din România, companiile coreene mai au un avantaj uriaș: timpii de livrare.”
„Putem beneficia de această tehnică în termen record. Uitați-vă ce se întâmplă în lume azi, ca urmare a agresiunii ruse asupra Ucrainei și riscul unui conflict major în Europa. Toate statele achiziționează armament modern, dar problema nu sunt neapărat banii. Comenzile pe care le depui azi sunt livrate de multe ori abia mult după 2030. Timpul de livrare e esențial”, a conchis Tudor Curtifan.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News