Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, intenționează să comande cantități uriașe de tancuri și alte vehicule de luptă.
Berlinul va investi până la 25 de miliarde de euro pentru a cumpăra, printre altele, 1.000 de tancuri Leopard 2 , relatează Bloomberg, citat de presa germană.
În plus, vor fi comandate aproximativ 2.500 de transportoare blindate Boxer. Aceste vehicule sunt deja utilizate de Bundeswehr și pot transporta până la 10 soldați.
Tancurile vor fi fabricate de Rheinmetall și KNDS, în timp ce vehiculele blindate sunt produse de ARTEC (un consorțiu format din Rheinmetall și KNDS). Ministerul german al Apărării nu a comentat rapoartele Bloomberg.
Costurile totale ale comenzii ar putea ajunge până la 25 de miliarde de euro, estimează surse Bloomberg, dar negocierile sunt încă în desfășurare. Comanda nu a fost încă finalizată, iar decizia finală urmează să fie luată până la sfârșitul anului. Dacă va fi acceptată, investiția se va regăsi abia în următorul buget federal.
Înarmare sau recrutare obligatorie?
Foto: Boris Pistorius / Bundeswehr/Tom Twardy
Armata germană trebuie să crească efectivele de la aproximativ 180.000 la 260.000 de soldați în următorul deceniu pentru a-și îndeplini obligațiile față de NATO.
Forțele de rezervă urmează să crească, de asemenea, la 200.000 de militari.
Vineri, 4 iulie, presa a relatat că ministrul Apărării, Boris Pistorius, intenționează să recruteze încă 114.000 de persoane pentru serviciul militar până în 2029.
Boris Pistorius, dorește să introducă un model de recrutare voluntară care ar atrage inițial aproximativ 5.000 de tineri de 18 ani în armată în fiecare an. Dar, cum acest lucru nu este suficient, el ia în considerare și revenirea la serviciul militar obligatoriu, care a fost abolit în 2011. Legea ar urma să intre în vigoare până în ianuarie 2026.
O revenire la serviciul militar obligatoriu este posibilă, dar în anumite condiții.
Spre exemplu, Financial Times relatează că firmele germane sunt îngrijorate că revenirea la o anumită formă de serviciu militar obligatoriu ar împovăra și mai mult companiile care se luptă să găsească lucrători.
Reprezentanții companiilor spun că revenirea la serviciul militar obligatoriu trebuie însoțită de o dezbatere privind aspecte precum: durata săptămânii de lucru sau munca cu jumătate de normă.
Totuși, alternativa voluntariatului ar putea fi mai eficientă.
Un studiu realizat anul trecut de Institutul Ifo, din München, a concluzionat că e mai bine să se mărească salariile celor care se oferă voluntari decât să se recurgă la recrutarea militară obligatorie.
Un salariu bun pentru aproximativ 39.000 de tineri de 18 ani - 5% din generație - ar costa 1,5 miliarde pe an. Aceasta este de peste două ori mai mult decât serviciul militar obligatoriu, dar ar fi mai puțin dăunător pentru economie, deoarece tinerii s-ar oferi voluntari.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News