Serviciul de Securitate a reținut un alt agent rus în Herson, care acționa la comanda FSB pentru ajustarea bombardamentelor aeriene și loviturilor de artilerie ale Federației Ruse de pe malul stâng al regiunii asupra centrului regional.
Conform anchetei, rușii au convins să colaboreze un localnic șomer în vârstă de 25 de ani, care își dorea ocuparea completă a sudului Ucrainei. Acesta a fost recrutat de FSB prin canale de Telegram, unde a lăsat comentarii pro-ruse.
În același timp, agentul monitoriza locațiile „loviturilor” inamice, consecințele acestora și informa serviciile de informații ruse.
Potrivit specialiștilor cibernetici ai SBU, individul folosea un chatbot administrat de serviciile de informații ruse pentru a transmite coordonatele pentru focul inamic.
În timpul percheziției, au fost găsite 2 laptopuri și 6 telefoane cu șapte cartele SIM de la diferiți operatori, pe care individul înregistrase conturi false pentru a-și ascunde activitatea de inamic.
Acesta riscă închisoare pe viață și confiscarea averii.
Printre principalele sarcini ale agentului se numărau căutarea și transmiterea geolocațiilor bazelor temporare ale Forțelor de Apărare, precum și ale obiectivelor energetice.
Tactica rușilor, recrutarea categoriilor vulnerabile
Așa cum s-a întâmplat și în situația de față, serviciile rusești de informații recrutează cetățeni străini pentru comiterea de sabotaje sau furnizarea de informații privind inamicul. Serviciile rusești recrutează persoanele din categorii vulnerabile, în special șomeri, persoane dependente de droguri sau copii/adolescenți.
Folosirea copiilor în sabotaje a fost semnalată și de Raportul ONU privind drepturile omului, publicat zilele trecute.
Raportul detaliază recrutarea și utilizarea copiilor ucraineni pentru activități de sabotaj de o gravitate crescândă împotriva obiectivelor militare ucrainene. Recrutarea se realizează prin intermediul rețelelor de socializare.
Unii dintre copii au fost uciși sau răniți; alții se confruntă cu urmărirea penală după ce au fost ademeniți cu sume de bani să comită incendii sau să plaseze explozibili.
"Într-un număr tot mai mare de cazuri, persoane neidentificate au contactat copii din Ucraina prin intermediul rețelelor de socializare și le-au oferit bani pentru a comite acte de sabotaj, inclusiv prin acte de incendiere și desfășurare de dispozitive explozive improvizate, împotriva țintelor militare și a civililor ucraineni. Unii copii au fost uciși în timpul comiterii acestor acte; alții au fost reținuți și se confruntă cu acuzații penale grave", arată raportul.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News