Forţele pro-GNA au preluat controlul asupra aeroportului internaţional Tripoli

Eduard Pascu |
Data publicării:

Forţele Guvernului libian de uniune naţională (GNA), recunoscut de ONU şi cu sediul la Tripoli, au anunţat miercuri că au preluat controlul asupra aeroportului internaţional din capitala libiană în urma unor lupte grele împotriva forţelor loiale mareşalului Khalifa Haftar, care controlează estul Libiei, potrivit forţelor pro-GNA, relatează AFP.

"Forţele noastre au eliberat pe deplin aeroportul internaţional din Tripoli", care a fost închis din 2014, a declarat purtătorul de cuvânt al forţelor pro-GNA, Mohamad Gnounou, într-un comunicat. Distrus în 2014 de lupte între miliţiile rivale, acest aeroport civil - cel mai mare din ţară - este situat la aproximativ 20 de kilometri sud de capitală, o zonă strategică. El fusese ocupat de forţele pro-Haftar încă din primele săptămâni ale ofensivei lansate în aprilie 2019 pentru a cuceri Tripoli, transmite Agerpres.

Forţele pro-GNA ''urmăresc miliţiile lui Haftar care se refugiază spre Gasr Ben Gachir'', spre sud, a precizat Mohamad Gnounou.

Operaţiunea pentru recucerirea aeroportului internaţional Tripoli a început miercuri dimineaţă, susţinută de drone care au vizat poziţiile şi echipamentele forţelor rivale, a menţionat sursa citată.

De două săptămâni, forţele pro-guvernamentale lansează atacuri terestre şi aeriene de mare anvergură în această zonă. Au înconjurat cu succes zona aeroportului înainte de asaltul final de miercuri, notează AFP.

Din 2015, două autorităţi rivale luptă pentru putere în Libia: Guvernul de Uniune Naţională, recunoscut de ONU şi cu sediul la Tripoli, şi o putere reprezentată de mareşalul Khalifa Haftar în estul ţării. Din aprilie 2019, acesta din urmă a oprit orice încercare de soluţionare politică, vizând ocuparea militară a Tripoli.

Citește și: Forțele GNA au declanșat ofensiva pentru recucerirea Aeroportului Tripoli

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel