China promite să ajute Afganistanul și cere talibanilor să eradicheze terorismul

Darius Muresan |
Data publicării:
Președintele chinez și secretarul general al Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing
Președintele chinez și secretarul general al Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing

Preşedintele chinez Xi Jinping a îndemnat vineri 'părţile relevante' din Afganistan să eradicheze terorismul, promiţând să acorde mai mult ajutor acestei ţări sfâşiate de război, transmite Reuters.

China are graniţă cu Afganistan, unde talibanii au preluat din nou puterea în august după două decenii de prezenţă a forţelor străine conduse de SUA şi au instalat un guvern.

Afganistanul ar trebui îndrumat să fie mai deschis şi mai incluziv şi să urmeze politici interne şi externe moderate, a afirmat Xi Jinping, luând cuvântul prin videolink în cadrul summitului Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai, organizat în Tadjikistan, potrivit agenţiei Xinhua.

'Anumite ţări' ar trebui să-şi asume responsabilităţile cuvenite pentru dezvoltarea viitoare a Afganistanului, ca 'instigatori' ai situaţiei în care se află acesta, a mai spus preşedintele chinez, cu referire probabilă la Statele Unite şi aliaţii lor.

 

Afganistanul, în pragul unui dezastru umanitar 



Experţii afirmă că economia afgană se află în criză şi că un dezastru umanitar este iminent. Statele occidentale au fost reticente în a le furniza fonduri talibanilor fără garanţii din partea acestora că vor respecta drepturile omului, în special ale femeilor.

China, care a promis să livreze Afganistanului ajutor şi doze de vaccin împotriva COVID-19, consideră că Statele Unite şi aliaţii lor au o datorie să acorde ajutor economic şi umanitar acestei ţări sfâşiate de război.

De asemenea, China este îngrijorată de militanţii din regiunea sa vestică Xinjiang, unii dintre ei având baza în Afganistan, unde sunt de multă vreme aliaţi ai talibanilor.

Din Organizaţia de Cooperare de la Shanghai fac parte China, India, Kazahstan, Kârgâzstan, Pakistan, Rusia, Tadjikistan şi Uzbekistan, patru state având statut de observator - Afganistan, Belarus, Iran şi Mongolia

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel