Kuweitul semnează cu turcii de la Baykar un contract pentru 18 drone de atac Bayraktar TB2

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
Dronă turcească Bayraktar TB2. Foto: Baykar Makina
Dronă turcească Bayraktar TB2. Foto: Baykar Makina

Ministerul Apărării din Kuweit și compania turcă Baykar au semnat un acord pentru achiziția de către statul din Golf a celor mai recente drone de atac Bayraktar TB2.

Compania Baykar a anunțat, miercuri, că a început anul 2023 cu semnarea unui contract de export în valoare de 370 de milioane de dolari cu Ministerul Apărării din Kuweit. Compania a declarat într-un mesaj postat pe Twitter că și-a asigurat derularea acestui contract înaintea unor compani concurente din SUA, Europa sau China.

Potrivit unei surse apropiate cadrului de semnare a acordului, Kuweitul va achiziționa nu mai puțin de 18 aparate Bayraktar TB2. De asemenea, aceasta a dezvălui că fiecare dronă, care costă aproximativ 5 milioane de dolari, va veni însoțită de câte 100 de rachete de tipul MAM-L (Micro Muniție Inteligentă Ușoară), astfel că fiecare set valorează aproximativ 15 milioane de dolari.

Există, de asemenea, costuri suplimentare pentru stațiile de antrenament și centrele de comandă-control, care variază în funcție de numărul de drone achiziționate. Fiecare centru poate controla până la 6 drone.

Odată cu acordul semnat între Baykar și Ministerul Apărării din Kuweit, numărul țărilor care vor importa drone armate Bayraktar TB2 a crescut la 28.

Potrivit datelor publicate de Baykar, în cursul anului 2022, compania a semnat contracte de export cu 27 de țări, cu valoare totală de 1,18 miliarde de dolari.

Negocierile pentru semnarea acordului de export între Baykar și Ministerul Apărării din Kuweit au început în 2019, după ce drona a obținut un mare succes în zborul său de testare din țara arabă în iulie 2019.

Drona a doborât un nou record în istoria aviației turce, zburând continuu timp de 27 de ore și 3 minute în condiții geografice și climatice dificile, precum temperaturi ridicate și furtuni de nisip în Kuweit.

România va cumpăra 3 sisteme Bayraktar TB2, cu un total de 18 drone, pentru 300 de milioane de dolari.

 

Kârgâzstanul spune că a achiziționat 4 drone de luptă diferite din Turcia

Kârgâzstanul a achiziționat drona ”Anka”, fabricată de Turcia Aerospace Industries (TAI), a declarat marți oficialii kârgâzi, citați de Dailysabah.

Turcia a furnizat în trecut ”Bayraktar TB2” și ”Akinci” produse de Baykar, împreună cu drona ”Aksungur”, fabricată de TAI. Kârgâzstanul, cu cea mai recentă achiziție, va avea acum în inventar toate tipurile de drone produse de TAI și Baykar.

Nu a fost încă dezvăluit câte drone au fost furnizate Kârgâzstanului de către Turcia.

Turcia a semnat deja acorduri cu peste 30 de țări pentru exportul dronelor sale dezvoltate pe plan intern, Bayraktar TB2 fiind, de departe, cea mai căutată aeronavă.

 

18 drone Bayraktar TB2 pentru România

 

La sfârșitul lunii octombrie a anului trecut, MApN a primit „undă verde” din partea Parlamentului pentru achiziția de drone TB2.

Avizul Parlamentului din această săptămână a venit după ce în septembrie MApN a anunțat că a trimis o solicitare pentru aprobarea tranzacției.

În luna septembrie Ministerul Apărării a solicitat acordul Parlamentului pentru achiziția a 18 drone Bayraktar TB2 evaluate la 300 de milioane de dolari.

Se are în vedere achiziția a 3 sisteme UAS Bayraktar TB2, în total 18 drone cu capacități de lovire a țintelor, împreună cu un pachet de suport logistic inițial și echipamente specifice de instruire și antrenament.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel