Avioane de transport rusești au fost identificate transportând mercenari în Libia

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Postul arab de televiziune "Al Jazeera" a relatat că, pe pagina de Facebook a operațiunii "Vulcanul furiei" a Guvernului Acordului Național Libian (GNA), au fost postate imagini care prezintă zboruri intense de avioane rusești MiG-29 peste orașul Al-Jufrah (centrul Libiei).

Pe pagina de Facebook a operațiunii menționate au fost prezentate aparate MiG-29 care, pe 15 ianuarie, asigurau sprijin aerian avioanelor de transport rusești care transportau mercenari sudanezi Janjaweed între orașul Sirte (450 km est de Tripoli) și Al-Jufra (la sud de Sirte), unde se află o mare bază aeriană.

Trei aeronave de marfă rusești au aterizat la baza Al-Jufra, ceea ce pare să confirme rapoartele frecvente că în această locație s-ar afla mercenari ruși "Wagner" care susțin forțele generalului maior Khalifa Haftar.

Potrivit sursei, acest lucru contrazice acordul Comitetului Militar Libian (5+5) pentru încetarea focului semnat la Geneva, pe 23 octombrie 2020, care prevedea retragerea tuturor mercenarilor străini din Libia în termen de trei luni de la acea dată. Mai mult, se consideră că această evoluție indică transferul continuu de arme, echipamente și muniții către mercenarii care îl susțin pe Haftar.

Anterior, prin intermediul conturilor sale de Facebook și Twitter, comandantul operațiilor pentru eliberarea Sirte și Al-Jufra, generalul de brigadă Ibrahim Bait al-Mal, a declarat că mișcările militare aflate în desfășurare în zona Al-Jufra indică faptul că forțele Haftar nu au intenția clară de a pune în aplicare acordul comitetului militar.

Ibrahim Bait al-Mal a confirmat disponibilitatea forțelor GNA de a respecta pe deplin implementarea tuturor prevederilor acordului de încetare a focului în caz de bunăvoință din partea celeilalte părți, precum și disponibilitatea sa de a deschide drumul de coastă dintre orașele Sirte și Misrata ca un pas pentru susținerea și implementarea înțelegerii.

În luna decembrie 2020, Consiliul de Securitate al ONU a cerut retragerea mercenarilor străini din Libia, al cărei număr este estimat la 20.000 de Națiunile Unite.

Printre aceștia se numără mii de ruși, sudanezi și ciadieni care luptă cu forțele lui Haftar, care controlează Sirte și regiunea Jufrah, pe lângă întregul est și părți din sudul țării.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel