Armata rusă pierde tot mai mult teren în fața Wagner Group. Mercenarii - dotați cu avioane de luptă și tancuri moderne T-90S

Darius Muresan |
Data publicării:
T-90M, sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse
T-90M, sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse

Compania privată de mercenari Wagner Group, condusă de controversatul oligarh Evgheni Prigojin, se transformă încet dar sigur într-un stat în stat. 

Wagner Group devine tot mai greu de controlat. Compania privată de mercenari câștigă tot mai mult teren în fața Armatei ruse, între cele două structuri existând o vizibilă rivalitate.

În Ucraina, nu de puține ori interesele economice ale Wagner Group s-au dovedit diferite față de obiectivele Armatei ruse convenționale.

În Soledar spre exemplu, unde Wagner a plătit prețul unui carnagiu cu mii de morți pentru a cuceri orașul ucrainean și pentru a pune mâna pe minele de sare, s-a observat foarte clar cum Wagner și Armata rusă sunt două săbii în aceeași teacă, când Wagner a anunțat căderea Soledarului cu două zile înainte de anunțul oficial al Armatei ruse. Totodată, între Evgheni Prigojin, șeful Wagner Group și liderii militari ministrul Apărării Serghei Șoigu și Valeri Gherasimov, șeful Statului Major al Federației Ruse și comandantul invaziei din Ucraina, există o vizibilă stare de tensiune.

CITEȘTE ȘI: SUA vor să taie finanțarea Wagner, dar Prigojin nu-și face griji: Gruparea de mercenari stoarce bani din minele de aur ale Republicii Centrafricane

 

Wagner Group - armata privată de mercenari dotată cu avioane de luptă și tancuri moderne T-90S

 

2. Tancuri T-... (t_90s_india_36719300.jpg)

Tancuri T-90S din dotarea Armatei Indiei, în timpul unei parade militare

Wagner Group a recrutat din închisorile ruse peste 50.000 de condamnați pe care i-a dus în Ucraina. Potrivit datelor prezentate de Meduza, care citează Russia Behind Bars, un ONG specializat pe drepturile deținuților, susține că peste 80% din aceștia fie au fost uciși sau răniți, fie s-au predat ori au dezertat.

Cert e că din punct de vedere numeric și al tehnicii din dotare, Wagner Group rivalizează cu multe armate națioanel.

Există numeroase rapoarte apărute în media care demonstrează că avioane de luptă rusești doborâte în Ucraina în ultimele luni erau pilotate de mercenari ai Wagner Group.

În dotarea mercenarilor nu ar fi ajuns doar avioane de luptă din perioada sovietică ori piese de artilerie, ci chiar tancuri moderne T-90S.

Publicația Defence-Blog a analizat imagini apărute pe conturi de Telegram cu legătură cu Wagner în care pot fi observate tancuri T-90, în opinia sursei citate versiunea T-90S - cea de export.  

În varianta de export, T-90S, tancul a fost vândut, printre alții, către Algeria, Azerbaidjan, Turkmenistan sau Venezuela, dar cel mai mare operator de export este India, care a comandat 1.657 de tancuri T-90S.

Tancul Т-90М Proryv modernizat complet este cel mai performant tanc aflat în dotarea Armatei ruse, exceptând desigur „fantoma” T-14 Armata. 

 CITEȘTE ȘI: Bătălia tancurilor în Ucraina: T-14 Armata, fantoma care nu sperie pe nimeni. Câte tancuri are de fapt Rusia și de ce rămâne periculoasă

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel