Lavrov a aterizat în capitala Phenian vineri seară, a relatat Reuters, citând agenția de știri de stat KCNA. Potrivit primului, posibila mediere a unei vizite a liderului nord-coreean Kim Jong-un în Rusia ar putea fi un subiect de discuție.
Coreea de Nord este un aliat apropiat al Rusiei și a sprijinit-o activ în războiul său împotriva Ucrainei. A furnizat Moscovei nu doar cantități mari de muniție, rachete și alte arme, ci și aproximativ peste zece mii de soldați ai săi. Aceștia au luat parte la luptele împotriva trupelor ucrainene în regiunea Kursk a Rusiei.
Tot vineri, Federația Rusă a anunțat că va închide consulatul polonez din Kaliningrad începând cu 29 august, a relatat agenția de știri de stat rusă TASS. Potrivit agenției, Moscova a luat această măsură ca răspuns la închiderea consulatului rus din Cracovia, pe care polonezii l-au închis în acel oraș din cauza sabotajului rusesc din Varșovia, atunci când serviciile speciale rusești au incendiat un centru comercial.
„Pe 11 iulie, însărcinatul cu afaceri interimar al Poloniei în Rusia a fost convocat la Ministerul rus de Externe și i-a înmânat o notă în care se menționează că, ca măsură de represalii pentru retragerea consimțământului autorităților poloneze pentru funcționarea Consulatului General al Rusiei la Cracovia începând cu 30 iunie 2025, partea rusă anulează consimțământul pentru funcționarea Consulatului General al Poloniei la Kaliningrad începând cu 29 august 2025”, a declarat Ministerul rus de Externe.
Sprijinul masiv al Coreei de Nord pentru Putin
Institutul pentru Studiul Războiului a raportat în iunie că prezența trupelor nord-coreene era încă observată în regiunea Kursk, unde ucrainenii dețin încă o mică parte din teritoriu.
În iunie, președintele Consiliului de Securitate al Rusiei și fostul ministru al apărării, Serghei Șoigu, a vizitat RPDC. După discuțiile cu Kim Jong-un, acesta a declarat că liderul nord-coreean a decis să trimită 1.000 de ingineri în Rusia pentru a demina teritoriul rusesc și 5.000 de muncitori militari în construcții pentru a reconstrui infrastructura.
Cu toate acestea, există discuții despre faptul că Coreea de Nord ar putea trimite mai multe trupe în Rusia pentru a se alătura unei ofensive de vară planificate, despre care serviciile secrete sud-coreene spun că ar putea începe în iulie sau august.
Ministrul rus de externe, Lavrov, a vizitat ultima dată Coreea de Nord în iunie, când l-a însoțit pe președintele Vladimir Putin la un summit cu Kim Jong-il la Phenian. Liderii au semnat un acord de parteneriat strategic prin care se angajează să se asiste reciproc în cazul în care una dintre țări se confruntă cu o agresiune.
Țările nu au dezvăluit câte trupe nord-coreene au desfășurate în Rusia, dar oficiali sud-coreeni, americani și ucraineni estimează că Coreea de Nord a trimis între 10.000 și 12.000 de soldați în Rusia toamna trecută. Coreea de Sud a declarat ulterior că Coreea de Nord a trimis încă între 3.000 și 4.000 de soldați în Rusia la începutul acestui an.
Potrivit Reuters, oficialii americani, sud-coreeni și japonezi își exprimă îngrijorarea că Kim ar putea cere în schimb furnizări de tehnologie de la Rusia, ceea ce ar putea crește amenințarea reprezentată de programul nuclear al Coreei de Nord.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News