Bătălia tancurilor în Ucraina: T-14 Armata, fantoma care nu sperie pe nimeni. Câte tancuri are de fapt Rusia și de ce rămâne periculoasă

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse via Warsaw Institute
EXCLUSIV
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse via Warsaw Institute

Ucraina e în goană după tancuri. După ce a primit tancuri de producție sovietică de la aliații NATO, Kievul a accelerat pedala și solicită tot mai vocal tancuri occidentale pentru a reuși să respingă ocupantul rus și să-și elibereze teritoriile. De partea cealaltă Rusia pierde tancuri pe bandă rulantă de aproximativ 12 luni în Ucraina, dar rămâne periculoasă.

Ambele state beligerante pregătesc o ofensivă majoră în primăvara acestui an. Rusia, care s-a dovedit repetentă în ceea ce privește tehnica modernă și mai ales modul de a purta o operațiune militară cel puțin în prima etapă a războiului, transferă acum în Ucraina sute de mii de rezerviști pe care i-a mobilizat în toamna anului trecut. Împreună cu ei, tehnică militară.

Ucraina a solicitat însă fără succes până în prezent tancuri moderne occidentale. În cadrul reuniunii de la Ramstein, aliații nu au ajuns la niciun consens cu privire la tancurile germane Leopard 2 ori Abrams americane. Americanii în schimb trimit mașini de luptă ale infanteriei Bradley și blindate Stryker. Marea Britanie e singura care a răspuns pozitiv deschizând ușa cu 14 tancuri Challenger 2. 

2. Tancuri Le... (leopard-2-a4-kmw-1_18459900.jpg)Tancuri Leopard 2 A4. Foto: NATO

Generalul Dan Grecu (r.) a explicat faptul că Federația Rusă deține un număr uriaș de tancuri, dar majoritatea se află în depozite, unele de zeci de ani. Potrivit datelor pe generalul (r.) Grecu le-a prezentat în cadrul emisiunii Obiectiv EuroAtlantic de la DefenseRomania, Rusia ar deține aproximativ 13.000 de tancuri. 

Cifra e cea avansată și de datele oficiale. 

Marea problemă a Rusiei însă e că majoritatea acestor tancuri sunt vechi, nu vorbim deci de tancuri moderne. Practic, în serviciu operativ sunt doar 3.500 de tancuri (de toate tipurile) din cele aproximativ 13.000. Restul se află în depozite și e necesar să treacă printr-un proces de mentenanță înainte să fie „aruncate în luptă”. Desigur, foarte multe dintre ele sunt în stare avansată de degradare.

 

Pericolul pe care îl reprezintă Rusia e resursa militară, chiar dacă nu e performantă. Exemplul celui de-al Doilea Război Mondial: Inamicul copleșit prin număr nu calitate

 

„Înainte de începerea conflictului Rusia avea în depozite aproximativ 13.000 de tancuri de la T-72 în sus. Dar dintre acestea în serviciu operativ erau doar cam 3.500. Ucraina susține că a distrus peste 3.000 de tancuri. Sigur, să privim datele cu circumspecție, există și componenta războiului informatic în fiecare conflict”, a precizat generalul (r.) Dan Grecu.

El a arătat că pericolul pe care îl reprezintă Rusia ține de resursele pe care statul agresor le are, nu de componenta tehnologică. Cu alte cuvinte, asemenea resursei umane, rușii pot arunca în luptă în continuare un număr mare de tancuri și blindate, cu toate că sunt depășite tehnologic. O tactică care a fost folosită și în cel de-al Doilea Război Mondial, când Armata Sovietică a aruncat milioane de oameni în luptă, slab echipați sau deloc, copleșind inamicul prin număr nu prin calitate. 

 

Marile proiecte moderne rusești ale armei tanc: T-14 Armata, tancul fantomă și T-90

 

2. Tancuri ru... (t-14-armata_37997700.jpg)Tancuri rusești de tip T-14 Armata

În ceea ce privește tehnica modernă, precum celebrele tancuri T-14 Armata ori T-90, generalul (r.) Grecu precizează că Moscova nu mai poate produce masiv tancuri moderne în contextul sancțiunilor occidentale.

El ironizează T-14 Armata, dar atrage atenția din nou asupra resursei uriașe pe care Rusia încă o mai deține.

„T-14 e un tanc fantomă, l-am văzut doar la defilare în Piața Roșie unde ni s-a spus că e cel mai performant tanc din lume. În acțiuni militare am văzut însă tot T-72 și T-80. Chiar și T-90 au fost puține. Ce înseamnă asta? Că nu prea produce Federația Rusă cam cât ar avea nevoie”, arată generalul (r.) Grecu.

„Eu spun mereu. Rusia nu mai e la high-tech, nu mai are acces la înalta tehnologie, sancțiunile i-au afectat. Chiar dacă financiar au amortizat prin creșterea prețului petrolului, prin identificarea unor piețe de desfacere mai ales în Asia, dar lipsa de tehnologie e acută. Ați văzut că în diferite tipuri de armament au fost găsite inclusiv cipuri de electrocasnice. Nu stau bine la capitolul înaltei tehnologii, dar să nu cădem în capcana că și-au epuizat resursele”, a conchis generalul (r.) Dan Grecu.

Urmăriți integral ultima ediție a emisiunii Obiectiv EuroAtlantic în care generalul (r.) Dan Grecu analizează posibilitatea ca tancurile occidentale să ajungă în Ucraina

 

T-14 Armata în Ucraina, un exercițiu pentru propaganda rusă

 

În cursul acestei săptămâni ministerul britanic al Apărării în buletinul său zilnic despre situaţia de pe frontul din Ucraina a anunțat că e foarte probabil ca Rusia să ducă pe front câteva T-14 Armata.

Londra argumentează că dispune de imagini cu un număr de tancuri T-14 într-o tabără de antrenament la sfârşitul lunii decembrie în sudul Rusiei, utilizată de obicei pentru activităţile de dinaintea desfăşurării pe teren în Ucraina.

Scopul e însă unul propagandistic: Tancurile trebuie prezentate cum iau parte la operațiuni militare. Rusia deține puține T-14 Armata și, chiar dacă - lucru puțin probabil - T-14 ar dispune de capacitățile cu care industria rusă se laudă, e imposibil ca numărul lor infim să schimbe dinamica luptelor. 

Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici:  Android (Magazin Play)    iOS (App Store)

La finalul anului trecut prezentatorul TV și propagandistul de casă al președintelui Putin, Vladimir Soloviov, a distribuit pe Telegram mai multe fotografii și videoclipuri cu tancul T-14 Armata, lăsând să se înțeleagă că Armata rusă de pe frontul din Ucraina a primit în dotare tancurile minune:

„M-am întors dintr-o altă călătorie în prima linie cu primele fotografii ale coordonării de luptă a echipajelor de tancuri T-14 Armata”, scrie Soloviov. „T-14 Armata se îndreaptă spre Vest”, mai adăuga propagandistul rus.

CITEȘTE ȘI: Rusia „exportă” T-90S Armatei Ucrainei și cimitirelor de tancuri ucrainene (Video). Versiunea de export a celui mai modern tanc rusesc e în mâinile Ucrainei

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel