O țară europeană care nu are F-16 va antrena piloți ucraineni pentru F-16. România e și ea cu motoarele turate la maximum

Darius Muresan |
Data publicării:
F-16 Fighting Falcon aflate în dotarea României. Foto: NATO Air Command
F-16 Fighting Falcon aflate în dotarea României. Foto: NATO Air Command

Antrenarea piloților ucraineni pentru F-16 Fighting Falcon e un obiectiv pentru aliații Ucrainei, într-o coaliție din care fac parte mai multe state aliate și în care România are un rol primordial în contextul în care aici, la Baza 86 Aeriană Borcea, a fost ridicat singurul Centru de pregătire pentru F-16 din Europa. Însă mai multe state europene pun umărul în acest proces. Chiar dacă, paradoxal, nu dispun de F-16.

Un exemplu elocvent în acest sens e Cehia. Partenerii cehi au anunțat recent startul unui program în care estimează că vor antrena 8 piloți ucraineni pentru F-16. E vorba desigur de o etapă a procesului, căci Cehia nu deține F-16. Dar viitorii piloți ucraineni vor finaliza această etapă pregătitoare pe avioane de antrenament L-39 Albatros cehe.

În acest sens, Ministerul ceh al Apărării a anunțat săptămâna aceasta că la propunerea ministrului apărării Jana Černochová, a fost aprobat un program de instruire a piloților ucraineni, care va fi asigurat de către minister prin intermediul companiei de stat LOM Praha. Este vorba despre 150 de ore de pregătire aeriană, în valoare de aproximativ 32 de milioane de coroane cehe. Adică aproximativ 1.3 milioane de euro.

Cehii preconizează în acest program instruirea a până la opt piloți ucraineni, în cursul acestui an.

 

Cehia, un exemplu de solidaritate și implicare: Piloți ucraineni de F-16 vor efectua o etapă a pregătirii în Cehia pe simulatoare și avioane de antrenament L-39, deși cehii nu dețin F-16

 

2. Primul zbo... (zbor-avion-de-antrenament-l-39ng_80313500.jpg)

Primul zbor cu succes al noului avion ceh de antrenament L-39NG. Sursa Foto: Producătorul AERO Vodochody

„Asigurarea instruirii piloților ucraineni face parte din sprijinul pe care Republica Cehă îl oferă Ucrainei și forțelor sale armate în apărarea împotriva agresiunii ruse. Piloții vor fi instruiți pentru avioane de tip F-16, care nu însă se află în dotarea armatei cehe, însă partea ucraineană și-a exprimat interesul și pentru pregătirea pe simulatoare și pe avioane subsonice de antrenament L-39 Albatros”, precizează comunicatul oficial al cehilor.

„Dacă Ucraina dorește să continue să se apere eficient împotriva agresiunii ruse ea are nevoie nu doar de tehnică militară, ci și de forțe armate bine pregătite, inclusiv în componenta aeriană. Republica Cehă, în calitate de membru activ al așa-numitei coaliții pentru pregătirea forțelor armate ucrainene, este conștientă de responsabilitatea sa. Continuarea sprijinului pentru Ucraina, stat victimă a agresiunii ruse, este în interesul nostru strategic,” a declarat ministra cehă a Apărării, Jana Černochová.

Toate cheltuielile pentru asigurarea pregătirii piloților ucraineni vor fi acoperite din bugetul deja aprobat al Ministerului Apărării al Republicii Cehe, fără a se anticipa alte cereri de fonduri suplimentare din bugetul de stat, mai precizează sursa citată.

Directorul companiei cehe unde piloții ucraineni se vor pregăti într-o etapă inițială pentru F-16 precizează că instruirea piloților în Centrul de Instruire Aeriană LOM Praha pe care îl conduce reprezintă  „nu doar o provocare profesională, ci și o expresie a implicării active în sprijinirea Ucrainei și un act al solidarității noastre”.

„Avem capacități, know-how și experiență, iar în cooperare cu Armata Republicii Cehe am arătat că suntem pregătiți să le oferim în centrul nostru tot ce au viitorii piloți nevoie”, a declarat directorul acestei întreprinderi de stat, Jiří Protiva.

Cel mai probabil următoarele etape ale pregătirii se vor face de către piloții ucraineni în state ce dețin F-16. 

 

România e și ea cu motoarele turate la maximum în ceea ce privește pregătirea piloților pentru F-16. Inclusiv a celor ucraineni

 

3. Avion de l... (f-16-romania-borcea_00006300.jpg)

Avion de luptă de tip F-16 Fighting Falcon aflat în dotarea Forțelor Aeriene Române, pe Baza 86 Borcea. Foto: DefenseRomania

Centrul de pregătire din România de la Baza 86 Aeriană Borcea a fost inaugurat în noiembrie 2023 și e primul Centrul de pregătire de F-16 din Europa.

Așa cum arăta și DefenseRomania la vremea respectivă, centrul a fost ridicat, cu implicarea aliaților, într-un timp record, acesta fiind practic transferat de olandezi din Statele Unite ale Americii.

Primii piloți ucraineni au început pregătirea în seria III. E vorba de 4 piloți ucraineni care au început programul de instruire în septembrie 2024. Cel mai probabil aceștia au finalizat deja pregătirea sau sunt în faza finală. 

Nu cunoaștem informații oficiale despre alte serii aflate acum în „băncile” Centrului de F-16 de la Borcea, însă în mod cert au început și alte programe.

Centrul funcționează la capacitate maximă, fiind transferate aici 18 avioane F-16 de către Olanda, special pentru pregătirea piloților români și ucraineni.

Cel puțin 10 piloți români au finalizat deja pregătirea de la înființarea Centrului. 

Toate F-urile olandeze care sunt dislocate în România pentru pregătirea piloților vor fi transferate definitiv de Olanda, cu titlu simbolic de 1 euro, căre România. În aprilie 2024 DefenseRomania a anunțat în exclusivitate că Olanda va transfera României toate avioanele F-16 de la Centrul de la Borcea. Informația a fost apoi confirmată oficial și de Ministerul Apărării din România, când ministrul Ionuț Moșteanu a semnat cu omologul său documentele oficiale.

Obiectivul partenerilor olandezi este de a dezvolta capacitatea aviației militare a României și, în același timp, de a sprijini Ucraina în pregătirea piloților de luptă ucraineni pe F-16.

CITEȘTE ȘI: Cu aproape 70 de avioane F-16, România devine o forță în regiune. Dar ne vom confrunta cu o provocare, atrage atenția gen. (r) Strîmbeanu

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel