În scrisoarea adresată preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, postată în copie pe reţeaua sa de socializare Truth Social, Trump se plânge de "deficitul comercial pe termen lung, mare şi persistent" pe care SUA îl are cu UE, acuzând blocul Celor 27 de politici comerciale incorecte şi de existenţa unor bariere.
Trump a mai scris în scrisoare că administraţia sa va renunţa taxele vamale mari dacă "Uniunea Europeană, sau ţări din UE, decid să construiască sau să producă în SUA".
Ameninţarea preşedintelui american Donald Trump de a impune taxe vamale de 30% asupra bunurilor importate din UE de la 1 august este o tactică de negociere, au declarat sâmbătă trei oficiali UE pentru Reuters.
Dan O'Brien, de la Institutul de afaceri europene şi internaţionale, a postat pe reţeaua X: "Taxe vamale de 30% asupra bunurilor UE care merg în SUA ar avea un efect semnificativ de distrugere a comerţului. Ameninţarea de a răspunde oricărei retalieri a UE cu o nouă creştere echivalentă în taxele vamele ale SUA reprezintă o mare provocare. Şansele unui conflict economic mai amplu UE-SUA au crescut".
Anterior în cursul acestei săptămâni, Trump a anunţat noi taxe vamale pentru un număr de ţări, între care Japonia, Coreea de Sud, Canada şi Brazilia, precum şi o taxă vamală de 50% pentru produsele din cupru.
Șefa Comisiei Europene avertizează că vor exista contramăsuri
Ca răspuns, șefa Comisiei Europene a anunțat că aceasta dorește să continue negocierile pentru un acord cu Washingtonul. Cu toate acestea, nu a exclus contramăsuri.
Uniunea Europeană este pregătită să facă paşii necesari pentru a-şi proteja interesele dacă SUA vor impune taxe vamale de 30% asupra bunurilor UE de la 1 august, a declarat sâmbătă preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează Reuters şi AFP.
Von der Leyen, care conduce executivul UE, a precizat într-un comunicat că blocul este în continuare pregătit "să continue să lucreze pentru obţinerea unui acord până la 1 august".
"Puţine economii din lume sunt pe măsura UE în ceea ce priveşte nivelul de deschidere şi de aderare la practici comerciale corecte", a adăugat ea.
"Vom face toţi paşii necesari pentru a proteja interesele UE, inclusiv adoptarea de contramăsuri proporţionale dacă va fi necesar", a avertizat şefa executivului UE.
"Impunerea de taxe vamale de 30% asupra exporturilor UE ar perturba lanţurile de aprovizionare transatlantice esenţiale, în detrimentul întreprinderilor, consumatorilor şi pacienţilor de pe cele două părţi ale Atlanticului", a denunţat von der Leyen.
Premierul olandez Dick Schoof a reacţionat la anunţul american pe X, caracterizându-l drept "preocupant".
"Comisia Europeană poate conta pe sprijinul nostru deplin. Iar UE trebuie să rămână unită şi hotărâtă în a încerca să obţină un rezultat cu SUA care este reciproc avantajos", a afirmat el.
La rândul ei, şefa guvernului italian a pledat ca părţile să rămână concentrate pe negocierile comerciale şi să evite accentuarea polarizării.
Premierul italian Giorgia Meloni se declară încrezătoare că se poate ajunge la "un acord corect" privind taxele vamale între UE şi SUA.
Roma sprijină pe deplin eforturile Comisiei Europene, a mai anunţat biroul Giorgiei Meloni.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News