Germania a comandat până acum 35 de avioane de vânătoare F-35 pentru a înlocui un total de 85 de avioane de vânătoare Tornado învechite care vor fi scoase din uz.
O sursă militară a declarat pentru Reuters că achiziția celor 15 avioane F-35 suplimentare era parte dintr-o evaluare anterioare. Însă cifrele vor trebuit ajustate după ce NATO a convenit recent asupra noilor arme și a numărului de soldați. Având în vedere aceste obiective, este improbabil ca cifra inițială să fie una realistă, iar acest lucru sugerează că numărul real de avioane F-35 suplimentare necesare ar putea fi în cele din urmă mai mare, deși sursa nu a confirmat acest lucru.
Achiziționarea mai multor avioane americane ar reprezenta un semnal important dat de Berlin în direcția dezangajării din proiectul FCAS.
F-35 rămâne o alternativă sigură, în timp ce programul avionului european stagnează
Discuțiile dintre Germania și Statele Unite, care nu au fost anunțate public, vin cu doar câteva zile după ce tensiunile au izbucnit între Berlin și Paris cu privire la Viitorul Sistem Aerian de Luptă (FCAS), pilotul programului european de avioane de vânătoare de generație următoare. Actorii industriali francezi au insistat pentru o cotă de 80% din lucrările la componentele centrale ale aeronavei, a remarcat Politico.
Amintim că guvernul german a decis să cumpere 35 de avioane de vânătoare americane în 2022, după începerea invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina. Potrivit publicației citate, ulterior au avut loc negocieri pentru a cumpăra încă opt aeronave, dar acestea au eșuat.
Odată cu noul mandat al administrației Trump, au început să se audă voci conform cărora a se baza pe aeronave americane, chiar și cu participarea companiei germane Rheinmetall, ar putea să nu fie o mișcare prea prudentă.
”F-35 este un sistem pe care SUA îl controlează fundamental”, a declarat la vremea respectivă pentru Der Tagesspiegel Roderich Kiesewetter, expert în apărare pentru partidul de guvernământ CDU. „Teoretic, SUA are puterea de a ne împiedica pe noi și pe alții să folosim F-35”, a adăugat el.
Totuși, programul FCAS se află încă în stadii incipiente de dezvoltare, iar un zbor demonstrativ nu este așteptat până în 2028 sau 2029.
Merz a confirmat săptămâna aceasta dezacordurile continue cu Parisul cu privire la proiectul FCAS. „Am decis să clarificăm definitiv această problemă în următoarele luni. Diferențele de opinie privind componența acestui consorțiu nu au fost încă rezolvate”, a declarat cancelarul german în timpul unei întâlniri cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, la Berlin. „Dar vreau cu siguranță să ne ținem de acordurile pe care le-am încheiat cu Franța și Spania în ceea ce privește FCAS”, a asigurat el, potrivit Bloomberg.
Președintele francez Emmanuel Macron se va întâlni cu Merz la Berlin luna aceasta, iar subiectul va fi probabil abordat în timpul discuțiilor, în timp ce ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, urmează să se întâlnească cu șeful Pentagonului, Pete Hegseth, săptămâna aceasta.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News