Ankara respinge vehement criticile Parisului

Eduard Pascu |
Data publicării:

Turcia a respins vehement marţi criticile "inacceptabile" ale Franţei legate de sprijinul său armat pentru guvernul libian de la Tripoli, acuzând Parisul că se pune "obstacol în calea păcii" prin susţinerea taberei adverse, scrie AFP.

În Libia, Ankara susţine Guvernul de uniune libian (GNA) al lui Fayez al-Sarraj, recunoscut de Naţiunile Unite, în faţa forţelor disidente ale mareşalului Khalifa Haftar, omul forte din estul libian, susţinut de Egipt, Emiratele Arabe Unite şi Rusia. Franţa, deşi a evitat să o facă public, este suspectată de asemenea că l-ar fi susţinut pe Haftar.

"Principalul obstacol în instaurarea păcii şi stabilităţii în Libia îl reprezintă sprijinul acordat de Franţa şi alte ţări" lui Haftar, a declarat marţi Ministerul turc de Externe într-un comunicat, apreciind criticile franceze ca "inacceptabile". "Sprijinul adus de Franţa pucistului şi criminalului Haftar a agravat criza din Libia şi a înmulţit suferinţele poporului libian", a adăugat ministerul, acuzând Parisul că este "subcontractantul anumitor ţări în regiune", o aluzie la Emiratele Arabe Unite şi Egipt.

Acest schimb de replici riscă să tensioneze mai mult raporturile dintre Ankara şi Paris, doi aliaţi din cadrul NATO ale căror relaţii s-au deteriorat din 2016.

Luni, şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, a condamnat "sprijinul militar crescând" acordat de Turcia GNA "încălcând direct embargoul Naţiunilor Unite". Cu o zi înainte, preşedinţia Franţei a denunţat un intervenţionism "inacceptabil" din partea Turciei şi asigurând că Parisul "nu o poate lăsa să facă asta".

Sprijinul armat pe care Ankara îl acordă GNA, în special cu prezenţa unor consilieri militari şi cu drone, i-a permis acestuia să răstoarne raportul de forţe şi să obţină tot mai multe succese militare în ultimele săptămâni.

Citește și: Ministrul turc de externe: Între Turcia şi Rusia nu există divergenţe tehnice în ceea ce priveşte conflictul din Libia

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel