Analiști libieni: Turcia pregătește acțiuni militare puternice, în Libia

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:

Experții libieni au avertizat că Turcia și-a intensificat furnizarea de armament de toate categoriile în Libia și că, prin mobilizarea mercenarilor, milițiilor și elementelor Al Qaida aflate sub auspiciile Frăției, pregătește noi acțiuni militare destinate extinderii controlului în Libia.

Aqilah Saber, purtător de cuvânt din armata libiană, a declarat că Turcia a terminat echiparea bazei militare Al Wataya și a început să pregătească atât Misrata, cât și Al Khums. Potrivit acestuia, Turcia desfășoară o mobilizare mai mare ca înainte de stabilirea acordului de încetare a focului de la Geneva, precizând că numărul militarilor turci din baza Al Wataya a ajuns în prezent la peste 2.000. De asemenea, A. Saber a confirmat existența informațiilor potrivit cărora Turcia instruiește tunisieni, malieni și unele elemente ale organizației teroriste Frăția din Egipt, Ciad și Siria, pentru a începe un mare război în țară.

Nassif Al Ferjani, analist politic libian, a afirmat că Turcia nu a așteptat rezultatele dialogului libian, ci a continuat pregătirile pentru luptă prin transferul, în ultimele zile, de armament de calitate avansată, inclusiv prin aducerea pieselor de artilerie și dotarea bazei Al Wataya cu avioane F-16. Al Ferjani a afirmat că, prin anunțurile oficiale privind continuarea sprijinului acordat milițiilor Al Wifaqs, Turcia persistă în sfidarea deciziilor comunității internaționale și își urmărește ambițiile de a produce schimbări demografice și de a controla sudul și vestul Libiei.

2. -imagine fara descriere- (libia_19136400.jpeg)

Muhammad Al-Mesbahi, șef al cabinetului Consiliului suprem al șeicilor și notabililor din Libia a opinat că manevrele militare turcești care au loc în prezent în Al Khums și aterizările de avioane de transport în Al Wataya și Misrata reprezintă pregătiri pentru o mare bătălie împotriva armatei libiene și pentru ocuparea principalelor orașe.

Al-Mesbahi a atras atenția asupra deplasărilor ministrului apărării de la Tripoli în Qatar și Turcia, pentru a încheia acorduri pentru armament, subliniind că Turcia urmărește, prin diferite inițiative, să câștige timp pentru a-și regrupa forțele în Libia. În opinia sa, intenția Turciei de a ocupa Libia are ca scop inclusiv transformarea acesteia într-o zonă de lansare a amenințării și extorcării Europei cu teroriști și refugiați veniți din Africa.

Muhammad al-Zubaidi, analist politic libian, apreciază că în următoarele zile vor începe noi lupte, dată fiind sosirea unui număr mare de ofițeri turci în Libia. Turcia vede în Libia ultima sa soluție în regiunea arabă în ceea ce privește valorificarea resurselor energetice, după ce încercarea din Siria a eșuat, precum și un punct de sprijin pentru islamul politic din Egipt, Tunisia, Mali și Niger, care servește agendei sale.

3. -imagine fara descriere- (libia-2_27387200.jpeg)

Sâmbătă, 12 decembrie, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a înaintat președinției Parlamentului un memorandum privind prelungirea misiunii forțelor turce din Libia cu încă 18 luni.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel