Soluția Ucrainei pentru neutralizarea Shahed-136: Vom dezvolta drone kamikaze pentru a distruge UAV-urile lansate de ruși

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Ucraina intenționează să dezvolte versiuni de drone aeriene care să poată ataca dronele kamikaze utilizate intensiv de Rusia în atacurile asupra infrastructurii ucrainene, după cum declară  șeful Ministerului ucrainean al Digitalizării, Mykhailo Fedorov. 

 

Ucraina a achiziționat drone precum Fly Eye, un vehicul aerian fără pilot de dimensiuni reduse, folosit pentru culegerea de informații, supravegherea câmpului de luptă și recunoaștere. „Următoarea etapă, acum că suntem mai mult sau mai puțin echipați cu drone de recunoaștere, este cea a dronelor mici de luptă”, a declarat Fedorov.

„Acestea sunt atât drone care se autodistrug în apropierea țintei aeriene, cât și drone kamikaze cu raza de acțiune între 3 și 10 kilometri, care lovesc ținte de la sol.”

Ucraina desfășoară activități de cercetare și dezvoltare privind dronele care pot angaja lupta aeriană și pot distruge alte drone, a subliniat Fedorov cu referire la dronele iraniene Shahed folosite de Rusia în atacurile din ultimele luni.

„Pot spune deja că situația privind dronele se va schimba drastic în februarie sau martie”, a mai declarat Fedorov precizând că vor avea loc „mai multe misiuni (ucrainene) cu drone de atac”, fără însă a detalia.

 

Atacurile ruse au distrus infrastructura ucraineană

 

Ministrul a subliniat importanța comunicațiilor mobile atât în ​​scopuri civile, cât și militare în timpul războiului și a confirmat că cele mai dificile zone pentru menținerea serviciului de telecomunicații au fost în regiunile Donețk, Zaporojie, Odesa și Kiev.

Potrivit acestuia, există momente în care mai puțin de jumătate dintre turnurile (stațiile) de telefonie mobilă funcționează în Kiev, deoarece atacurile aeriene rusești au distrus sau deteriorat infrastructura care le alimentează.

Ucraina are aproximativ 30.000 de turnuri de telefonie mobilă, iar guvernul încearcă acum să le conecteze la generatoare individuale, astfel încât acestea să poată continua să funcționeze atunci când atacurile aeriene afectează rețeaua electrică.

Singura alternativă, deocamdată, sunt sistemele prin satelit precum Starlink, pe care ucrainenii se pot baza dacă întreruperile încep să dureze mai mult.

„Ar trebui să înțelegem că, în acest caz, Starlink și turnurile conectate la generatoare individuale vor deveni infrastructura de bază a internetului (din Ucraina)”, a precizat Fedorov.

Multe municipii și orașe se confruntă cu întreruperi de curent care durează până la 10 ore. În aceste condiții, președintele Volodimir Zelenski a semnat un decret care impune companiilor de telefonie mobilă să se asigure că pot asigura funcționarea rețelelor, fără electricitate de la rețeaua națională, timp de cel puțin trei zile.

În prezent, în Ucraina funcționează aproximativ 24.000 de stații Starlink puse la dispoziție de compania lui Elon Musk, SpaceX, după ce Fedorov i-a trimis o solicitare miliardarului în primele zile ale războiului.

Între timp, cu sprijinul UE, ministerul ucrainean lucrează pentru a instala 10.000 de stații Starlink în Ucraina, cu servicii de Internet puse la dispoziție publicului prin sute de așa-numite „puncte de invincibilitate”, locuri în care se oferă și băuturi calde, spații încălzite, electricitate și adăpost. pentru persoanele strămutate din cauza luptelor sau din lipsă de curent.

Fedorov a comparat sprijinul Space X cu cel primit în lansatoare de rachete de la guvernul american, în ceea ce privește semnificația pentru capacitatea Ucrainei de a rezista invaziei Rusiei.

„Au fost salvate mii de vieți”, a explicat acesta, “pe lângă aplicațiile civile, Starlink a ajutat operatorii de drone de recunoaștere din prima linie să coordoneze loviturile de artilerie asupra mijloacelor și pozițiilor rusești”.

În aceste condiții, Ministerul ucrainean al Digitalizării, creat în urmă cu doar trei ani, alocă în prezent 70% din timp dezvoltării tehnologiilor militare, iar aprovizionarea armatei cu drone este printre principalele sale sarcini.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel