Ucraina are doar două opțiuni în Donbas: Război direct cu Rusia sau soluția diplomatică. Ultima, cu o eficiență de numai 0.001%

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina - Facebook
Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina - Facebook

Oleksiy Arestovich, consilier al delegației Ucrainei în Grupul de Contact Trilateral pentru Ucraina - structură din care fac parte Federația Rusă, Ucraina și OSCE - a vorbit despre criza din Donbas.

În cadrul unui interviu acordat unui post de televiziune din Ucraina, Oleksiy Arestovich spune că nu există decât două soluții pentru a rezolva criza din Donbas, unde separatiștii au autoproclamat două republici - Republica Populară Doneţk și Republica Populară Luhansk -. În opinia expertului criza poate fi soluționată doar printr-un conflict direct cu Federația Rusă sau soluția diplomatică.

 

Ucraina are doar două opțiuni: Război cu Rusia sau soluția diplomatică

 

Există două opțiuni: Confruntarea deschisă cu Federația Rusă sau menținerea crizei pe calea politică și diplomatică pentru a găsi o soluționare, chiar dacă eficiența acestei soluții din urmă este de 0.001%. Nu vă nicio altă a treia opțiune”, a precizat Arestovich, în interviul acordat postului Ucraina 24.

Potrivit acestuia, în ceea ce privește soluția diplomatică, Ucraina nu acceptă niciun alt format decât Formatul Normandia (Ucraina, Federația Rusă, Germania și Franța) și acordurile de la Minsk pentru o soluție de pace în Ucraina.

Iar în contextul în care Federația Rusă refuză să se recunoască ca parte implicată în conflict, fiind membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, cu drept de veto, orice alt format ar dura ani până să se formeze. 

Iar o soluție în care separatiștii să fie aduși la masa diplomatică ar fi refuzată din start de Kiev, care s-ar vedea în fața unei legitimări a acestor republici auto-proclamate.

Sursa citată amintește că în luna mai a acestui an, Pavel Klimkin, fost ministru de Externe al Ucrainei, a atras atenția că Ucraina se confruntă cu o „megaproblemă” în Donbas: Acordarea cetățeniei ruse în masă a cetățenilor din Estul Ucrainei, prin pașapoarte.

„Începem cu adevărat să pierdem Donbasul din această cauză”, a conchis și fostul șef al diplomației de la Kiev.

 

Războiul din Ucraina și implicarea activă a Rusiei în susținerea separatiștilor din Donbas

 

Amintim că în martie 2021, sub pretextul unor exerciții militare, Rusia a desfășurat 28 de grupuri tactice de-a lungul frontierei de stat a Ucrainei și în teritoriile ocupate temporar. Cincisprezece nave de război ale Flotei Caspice au intrat în Marea Neagră. Rusia a mutat, de asemenea, avioane de luptă Su-25SM3 din Stavropol Krai (teritoriul rus) în Crimeea ocupată.

La 22 aprilie 2021, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat că țara să vă începe retragerea trupelor, care participaseră la exerciții militare în Crimeea ocupată și în apropierea granițelor Ucrainei, la bazele lor permanente din districtele militare sudice și occidentale.

Războiul în estul Ucrainei, soldat cu peste 14.000 de morţi de la declanşarea sa, a început la scurt timp după fuga în Rusia a preşedintelui ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici şi sosirea la putere la Kiev a forţelor pro-occidentale.

În tot acest climat, Moscova a anexat ilegal în 2014 peninsula ucraineană Crimeea și, deși există numeroase dovezi cu privire la implicarea Rusiei în războiul din Ucraina, atât economic cât și militar, Kremlinul neagă acest lucru.

Tensiunile dintre Ucraina și Federația Rusă din ultimele luni reprezintă cel mai tensionat moment al conflictului, din 2014 încoace.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel