SUA au vândut portavioanele USS Kitty Hawk și USS John F. Kennedy pentru doi cenți

Portavionul american USS Kitty Hawk, în timpul unei misiuni în 1993, azi navă dezafectată. Sursă foto: U.S. Navy
Portavionul american USS Kitty Hawk, în timpul unei misiuni în 1993, azi navă dezafectată. Sursă foto: U.S. Navy

USS Kitty Hawk și USS John F. Kennedy încheie oficial epoca portavioanelor convenționale în Statele Unite ale Americii. Ultimele portavioane convenționale care s-au aflat în serviciul U.S. Navy au fost vândute cu ... 1 cent fiecare.

Navele erau retrase de mult timp din serviciul Marinei americane și dezafectate.

USS Kitty Hawk și USS John F. Kennedy au fost vândute de U.S. Navy pentru suma simbolică de doi cenți către International Limited, filială a companiei EMR Group din Brownsville, Texas, care se ocupă cu colectarea fierului vechi.

1. Portavionu... (uss--john-f--kennedy-dezafectat_67737800.jpg)

Portavionul USS John F. Kennedy, dezafectat. Sursă foto: The Drive

 

Portavioanele USS Kitty Hawk și USS John F. Kennedy, vândute pentru un cent fiecare

 

Potrivit celor de la The Drive, cele două portavioane au fost dezafectat de mai bine de un deceniu. În pofida faptului că mai multe organizații au încercat să obțină navele pentru a le transforma în muzee, Marina americană a decis vânzarea lor către operatorul privat care urmează să dezmembreze ultimele două portavioane americane convenționale.

Interesant e că, amintește sursa citată, în 2017 au existat zvonuri despre reintrarea în serviciu a portavionului USS Kitty Hawk, însă discuțiile au murit din fașă. USS Kitty Hawk a fost dezafectată în 2009 iar USS John F. Kennedy în 2007.

Portavionul USS Kitty Hawk a fost lansat la apă în 1960, în timp ce USS John F. Kennedy în 1967.

Sursa citată precizează că vânzarea portavioanelor pentru un cent fiecare ar putea părea surprinzătoare, dar amintește că U.S. Navy a plătit de-a lungul timpului sume uriașe pentru casarea și dezmembrarea navelor sale. Spre exemplu, se estimează că doar demontarea portavionului USS Enterprise ar consta undeva în jur de 1.5 miliarde de dolari. Portavionul a fost lansat la apă în 1960 și este primul portavion nuclear pe care l-a construit America. Totodată, dezafectarea și dezmembrarea navei amfibie de asalt USS Bonhomme Richard, distrusă în urma incendiului din 2020, e estimată undeva la 30 de milioane de dolari.

SUA dețin în prezent 11 portavioane, toate cu propulsie nucleară. Zece din clasa Nimitz și unul din clasa Ford, e vorba despre portavionul care poartă și numele clasei - USS Gerald R. Ford. În comparație, China deține două portavioane, în timp ce Federația Rusă doar unul.

Mai mult, în prezent doar Franța mai are un portavion cu propulsie nucleară, Charles de Gaulle. Beijingul construiește de asemenea astfel de portavioane.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel