Forțele Kievului încearcă să creeze breșa mult așteptată: Evoluția evenimentelor militare din Ucraina, săptămâna 11-18 august

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata ucraineană
Armata ucraineană

Ați pierdut unele știri privind situația de securitate din Ucraina? Nicio problemă, vi le prezentăm acum sintetizate și neinterpretate, astfel încât să vă puteți crea propria imagine asupra evoluției războiului de la granița noastră. 

Comunitatea serviciilor americane de informații estimează că forțele Ucrainei nu vor reuși să ajungă la orașul cheie Melitopol, ceea ce ar însemna că Kievul nu își va îndeplini obiectivul de a rupe legătura terestră a Rusiei cu Crimeea în ofensiva din acest an. Forțele ucrainene, care se îndreaptă spre Melitopol din orașul Robotîne, aflat la aproximativ 80 de kilometri distanță, vor rămâne la câțiva kilometri în afara orașului, au declarat oficialii americani.

Analiştii spun că provocările cu care se confruntă Ucraina sunt multiple, și aproape toţi sunt de acord că Rusia a depăşit aşteptările în ceea ce privește capacitatea de apărare a teritoriului ocupat. Jocurile de război desfășurate de armatele americană, britanică și ucraineană anticipau pierderi ucrainene grele, dar s-a presupus că Kievul le acceptă drept cost al străpungerii principalei linii defensive a Rusiei, după cum susțin oficialii occidentali. Însă Ucraina a ales să reducă pierderile de pe câmpul de luptă și să adopte o tactică bazată pe grupări de luptă mai mici și dispersate pentru a avansa simultan pe diferite direcții ale frontului.

Numărul total al militarilor ucraineni și ruși uciși sau răniți de la începutul războiului din Ucraina în urmă cu 18 luni se apropie de 500.000, au declarat oficialii americani. Pierderile militare ale Rusiei se apropie de 300.000. Acesta include până la 120.000 de morți și între 170.000 și 180.000 de militari răniți. Cifrele ruse le depășesc pe cele ucrainene, pe care oficialii le estimează la aproape 70.000 de morți și 100.000 până la 120.000 de răniți.

Aproximativ 45.000 de locuitori ai Moscovei au fost mobilizați pe prima linie în Ucraina, a declarat primarul capitalei ruse pe 16 august.

 

Ucraina forțează linia frontului din sud

Armata ucraineană

În ultima lună de luptă, forțele ruse au câștigat aproximativ 50 de kilometri pătrați de teritoriu ucrainean, în timp ce Ucraina a recâștigat puțin peste 30 de km pătrați, teren care era puternic fortificat de ruși.

Pe 14 august, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat trupele aflate pe prima linie de luptă din regiunea Donețk.

Pe 16 august, Ucraina a anunțat că a cucerit satul Urojaine (Donețk). Recuperarea satului presupune că Ucraina deține acum poziții pe ambele maluri ale râului Mokri Yaly, având deschise  mai multe opțiuni pe măsură ce forțele sale încearcă să avanseze spre litoralul Mării Azov. Dar faptul că progresul în contraofensiva Kievului este măsurat prin recucerirea localităților mici arată cât de dificile au devenit luptele.

Ucrainenii avansează spre sud de-a lungul a două linii principale de atac: pe direcția Staromaiorske - Berdiansk și, mai spre vest, pe direcția Urojaine Melitopol. Scopul Kievului este de a ajunge la Marea Azov și de a “introduce o pană” în așa-numitul pod terestru dintre Rusia și Crimeea.

La rândul lor, forțele ruse au desfășurat operații ofensive de-a lungul liniei Kupiansk-Svatove-Kreminna, lângă Bahmut, de-a lungul liniei Avdiivka-Donețk și în zona de la periferie vestcă a regiunii Donețk, pe 17 august și au avansat în anumite sectoare. Forțele ucrainene au continuat contraofensiva pe cel puțin trei sectoare ale frontului pe 17 august și au avansat în apropiere de Bahmut și în vestul regiunii Zaporijia.

Canalul de Telegram Rybar (pro-rus) a susținut pe 18 august că forțele ruse împing forțele ucrainene din Sinkivka, la nord-est de Kupiansk, în regiunea Harkiv. Informația nu a fost confirmată de surse ucrainene care monitorizează evoluția luptelor. Cea mai recentă actualizare a DeepState arăta că luptele continuau lângă Sinkivka din 16 august.

Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a declarat pe 16 august că a „eliminat” un grup de patru luptători ucraineni care au încercat să treacă în regiunea Bryansk (vestul Rusiei).

Ministerul rus al Apărării a declarat, pe 17 august, că Ucraina a pierdut patru vehicule blindate Stryker, lângă Donețk, ca parte a unei ofensive ruse. Este prima dată când Rusia pretinde că a lovit vehiculele Stryker furnizate de SUA.

 

Atacurile cu rachete și drone continuă de ambele părți

Drona maritimă ucraineană ”sea baby”

Moscova a lansat zeci de rachete în această săptămână în vestul Ucrainei, vizând baze aeriene, piste aeriene și o unitate de antrenament pentru piloți care se află la până la 1.000 km de linia frontului. Oficialii ucraineni au declarat că 28 de rachete de croazieră au fost lansate numai pe 15 august, dintre care 16 au fost interceptate. Loviturile sunt văzute ca parte a efortului rus de câteva săptămâni de a distruge pistele Ucrainei și flota sa de Su-24, în special Su-24MR folosite pentru lansarea rachetelor britanice Storm Shadow și a corespondentelor franceze Scalp. Pentru a evita să fie lovite, aeronavele sunt continuu mutate în diferite baze sau chiar aeroporturi civile din țară.

Pe 15 august, Rusia a lansat un atac aerian major cu rachete de croazieră în vestul Ucrainei, oficialii raportând că cel puțin trei persoane au murit și multe altele au fost rănite. Forțele antiaeriene ucrainene au declarat că au doborât 16 dintre cele 28 de rachete de croazieră lansate atât din aer, cât și de pe mare.

Pe 16 august, Ministerul rus al Apărării a declarat că a doborât trei drone ucrainene în regiunea centrală Kaluga.

Pe 17 august, Ministerul rus al Apărării a anunțat că a împiedicat un atac cu o dronă maritimă la aproximativ 240 de kilometri sud-vest de Sevastopol.

Pe 18 august, forțele ruse au distrus o dronă ucraineană care viza Moscova, au declarat oficialii, cel mai recent dintr-o serie de atacuri asupra capitalei. Toate cele patru aeroporturi din zona Moscovei au fost închise pentru scurt timp vineri dimineața, iar avioanele au fost deviate în timp ce apărarea antiaeriană a respins drona.

 

Perspectivele ofensivei

 

Generalul Mark A. Miley, șeful Statului Major Întrunit al Forțelor Armate ale SUA: „Am spus cu câteva luni în urmă că această ofensivă va fi lungă, va fi sângeroasă, va fi lentă. (...) Și exact asta este: lungă, sângeroasă și lentă și este o luptă foarte, foarte grea”. Pe de altă parte, „rușii sunt într-o situație destul de rea. Au suferit multe victime, moralul lor nu este grozav, conducerea este discutabilă și fluctuantă, depinde de nivelul unității. Nivelul strategic de conducere are în mod clar multe fricțiuni. Logistica nu este grozavă”, a mai precizat generalul, pentru The Post.

Orașul Tokmak pare a fi următoarea localitate vizată de Kiev, fiind bombardat în mod repetat de artileria ucraineană. Ucrainenii trag în el din lansatoare de rachete cu salve și folosesc și muniții cu dispersie, a subliniat mass-media rusă în iulie și august. Potrivit unui colonel ucrainean, Tokmak ar putea fi eliberat luna viitoare. În același timp, orașul are o mare importanță în aprovizionarea unităților ruse care luptă în apropierea Robotîne, iar capturarea orașului ar deschide calea către Melitopol și Berdiansk.

În mediul online au început să apară liste cu “locuri de muncă” pentru refugiații ucraineni din Polonia, iar pentru unii dintre aceștia posibilitatea câștigării rapide de numerar a fost prea tentantă pentru a fi refuzată. În câteva săptămâni, persoanele recrutate au fost însărcinată să cerceteze porturile poloneze, să plaseze camere de-a lungul căilor ferate și să ascundă dispozitive de urmărire în mărfurile militare, potrivit anchetatorilor polonezi. Autoritățile poloneze consideră că angajatorul este Serviciul de Informații Militare a Rusiei, GRU, iar operațiunea dejucată a reprezentat cea mai serioasă amenințare rusă pe teritoriul NATO de când Moscova a invadat Ucraina. Obiectivul Rusiei a fost să perturbe ruta poloneză care asigură aproximativ 80% din echipamentul militar livrat Ucrainei.

Descoperirea unei rachete rusești neexplodate lansate dintr-un sistem de rachete cu lansare multiplă Tornado-S se adaugă altor dovezi că rușii sunt sub presiune să folosească rachetele de îndată ce ies de pe liniile de producție. Unele părți ale rachetei fuseseră lipite manual, în timp ce componentele erau produse atât de companii rusești, cât și din SUA, inclusiv Altera Corp și Analog Device, deținută de Intel, conform StateWatch, o organizație neguvernamentală ucraineană.

Administrația Biden a anunțat pe 14 august un transport de 200 de milioane de dolari de muniții de apărare antiaeriană, de artilerie și de tancuri, arme antiblindate și alte echipamente pentru a ajuta Ucraina. Pentagonul a declarat că scoate din stocurile sale mai multe obuze de 155 și 105 de milimetri - un pilon al luptei de artilerie a Ucrainei - precum și muniție HIMARS pentru rachete cu rază lungă de acțiune.

Avioane F-16 pentru Kiev

Statele Unite au aprobat trimiterea de avioane de luptă F-16 în Ucraina din Danemarca și Olanda imediat ce pregătirea piloților este finalizată, a declarat un oficial american pe 17 august. Un purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene a declarat că avioanele nu vor ajunge până la iarnă, ceea ce înseamnă că nu vor juca un rol în perioada imediat următoare.

Germania ezită să furnizeze racheta de croazieră cu rază lungă de acțiune Taurus către Ucraina. Aceasta este similară cu Storm Shadow sau Scalp, dar, spre deosebire de acestea, zboară la altitudine mică, până la aproximativ 35 m de sol. Totuși, Berlinul a anunțat în urmă cu o săptămână că analizează posibilitatea de a livra Ucrainei Taurus cu limitări software care să nu permită lovirea teritoriului rus.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel