Ucrainenii atacă la sud de-a lungul râului Mokri Yaly, rușii au pierdut Urojaine și au primit o porție din propriul medicament: Bombele cu dispersie

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Lansator de rachete / Foto: Armata ucraineană
Lansator de rachete / Foto: Armata ucraineană

La câteva săptămâni după ce au preluat localitatea Staromaiorske, ucrainenii au reușit să securizeze zone din zona acestuia și au pătruns în Urojaine, situat pe celălalt mal al râului Mokri Yaly.

Atacând în valuri de la începutul lunii iunie, o forță ucraineană de dimensiunea unei divizii, inclusiv toate cele patru brigăzi ale Corpului Marin ucrainean, a înconjurat Urojaine, o mică așezare de câteva sute de case răspândite de-a lungul a trei drumuri paralele nord-sud, în sudul regiunii Donețk.

„Am pierdut Urojaine”, a declarat marți batalionul rus Vostok, care a luat parte la luptă. Rușii au justificat pierderea Urojaine, acuzând lipsa unităților de infanterie și a echipamentului necesar.

Întregul Corp Marin Ucrainean, care este format din patru brigăzi, s-a concentrat pe prima linie a acestui front de aproximativ 15 kilometri pentru a întări presiunea pe valea râului Mokri Yali. Alternând tancurile și vehiculele blindate în coloane rapide, marinarii ucraineni au făcut din axa de înaintare de-a lungul albiei râului Mokri Yali unul dintre cele mai de succes axe ale contraofensivei ucrainene de până acum.

 

Muniția cu dispersie, folosită împotriva Armatei ruse

 

Pe măsură ce înaintau la est și vest de Urojaine, ucrainenii au lăsat rușilor doar o singură cale de ieșire din oraș: drumul T0518, care duce spre sud la două sate învecinate.

Harta ISW

Și când garnizoana rusă epuizată a început să se retragă în întregime sau parțial sâmbătă și duminică, au făcut-o pe jos și în plină zi, retrăgându-se pe drumul deschis și câmpurile de-a lungul autostrăzii.

Tot din acele zile datează și imagini cu două detașamente de recunoaștere ucrainene care, sprijinite de artilerie folosind muniții cu dispersie, au atacat poziții rusești în apropierea satului Zavitne Bajannya, situat la aproximativ doi kilometri de Urojaine pe râul Mokri Yaly.

Două videoclipuri cu drone difuzate duminică de Ministerul Apărării al Ucrainei arată zeci de ruși care se grăbesc pe o șosea. În primul videoclip, se vede un obuz de artilerie explodând, aruncând soldați la pământ. Într-un alt videoclip, trăgătorii ucraineni folosesc muniții cu dispersie letale. Muniția constă din mai multe submuniții explozive mai mici, care se împrăștie pe o zonă largă. ”Este puțin probabil să existe soldați ruși în viață după atacul din Urojaine , se spune sub videoclip”.

În ceea ce privește munițiile cu dispersie, forțele ruse le folosesc încă de la începutul invaziei începută în februarie 2022. Ucrainenii au primit pentru prima dată bombe cu dispersie turcești la sfârșitul anului 2022, iar în această primăvară au în dotare și cu M483A1 DPICM, ce pot fi folosite cu obuzierele calibrul 155 mm. Când este folosit împotriva infanteriei, DPCIM american provoacă pierderi majore inamicului, așa cum se vede în cele mai recente imagini. În funcție de unghiul de lansare a proiectilului, zona de impact poate ajunge la dimensiunea unui teren de fotbal.

Proiectilul DPCIM cântărește aproximativ 46 de kilograme. Înainte de a lovi ținta, se deschide și își dispersează subproiectilele, fiecare dintre acestea putând pătrunde mai mult de 6,5 cm de armură.

 

Lupta este centrată pe Urojaine 

Obuzier / Foto: Armata ucraineană

Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe Ruse de Est, Oleg Cehov , a declarat că ucrainenii au încercat din nou să avanseze la sud-est de Novodarivka și Pryutne. 

Câștigarea controlului asupra localității Urojaine este un pas mic, întrucât rușii controlează încă zeci de sate din zona vizată de contraofensiva ucraineană. Totuși, lucrurile ar putea căpăta avânt dacă forțele Kievului vor putea ținti cu artileria punctele logistice din fâșia de pământ ce leagă Crimeea de restul teritoriului ocupat de Rusia.

Forțele ucrainene au acum mai multe opțiuni de înaintare, scrie NYT.

Prima variantă este să forțeze în jurul satului Staromlynivka, controlat de ruși, la aproximativ 7 km sud de Urojaine, în timp ce se îndreaptă spre sud-vest spre Berdiansk.

A doua opțiune este direcția Mariupol. Urojaine era o localitate bine fortificată de ruși și reprezintă,  spun specialiștii, o ”poartă de intrare” către Mariupolul de la Marea Azov, fiind începutul unui drum lung, care, prin valea râului Mokri Yali, duce spre sud.

Rămâne de văzut dacă ”linia Surovikin”, așa cum mai este numit ansamblul de fortificații ruse din Ucraina, este o barieră  de netrecut sau dacă loviturile cu rachete de mare precizie occidentale își vor face efectul și liniile de apărare ruse se vor prăbuși.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel