Retragerea SUA din Afganistan, echivalentul înfrângerii. Hillary Clinton critică decizia lui Biden și vede două consecințe majore

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: U.S. Department of Defense (DoD) Facebook
Sursă foto: U.S. Department of Defense (DoD) Facebook

Hillary Clinton, fost secretar de stat al SUA în perioada 2009-20013, în timpul primului mandat al președintelu democrat Barack Obama, nu vede cu ochi buni decizia Administrației Biden de a iniția procesul de retragere al trupelor SUA din Afganistan, proces care trebuie încheiat până pe 11 septembrie 2021.

Hilary Clinton a declarat duminică, în cadrul unui interviu acordat postului CNN, citată de publicația Axios, că retragerea din Afganistan, după două decenii de război sfâșietor, poate avea două consecințe extrem de grave.

În primul rând fosta candidată la Casa Albă din 2016 atrage atenția că SUA lasă în urmă un guvern afgan extrem de fragil, fără garanții majore din partea talibanilor, care oricum au încălcat mai toate acordurile cu Washington, guvern care nu ar rezista unei viitoare ofensive a talibanilor. 

Ceea ce înseamnă, indirect, deși Hillary Clinton nu o spune cu subiect și predicat, că SUA au pierdut războiul din Afganistan, la mai bine de două decenii în care US Army a invadat acest stat. Retragerea după acordul cu talianii și lăsarea la putere a unui guvern democrat, dar extrem de fragil, pare mai mult o portiță prin care decidenții politici încearcă să mai salveze ce mai e de salvat din imaginea a două decenii de război sângeros.

 

Hillary Clinton atrage atenția asupra a două consecințe grave ale retragerii: Prăbușirea Afganistanului prin preluarea puterii de către talibani și renașterea marilor grupări teroriste

 

Întrebată în cadrul emisiunii la CNN ce părere are despre decizia Administrației actuale de a iniția retragerea, Clinton a spus: „Decizia deja a fost luată. Sunt conștientă însă că a fost o decizie dificilă”. Hillary Clinton și-a reiterat poziția pe care a avut-o și în cadrul Camerei Reprezentanților. Opinia sa e împărtășită și de Condoleezza Rice, secretar de stat în administrația republicană a lui Geroge W. Bush.

Astfel, decizia e deja luată și nu se mai poate schimba nimic, dar Hillary Clinton spune că Washingtonul ar trebui să se axeze pe două potențiale consecințe majore.

Prima este „prăbușirea guvernului afgan și preluarea puterii în Afganistan de către talibani”. Fosta Primă Doamnă și secretar de stat a continuat: „Probabil că războiul civil va fi reluat în anumite părți ale țării iar în viitorul nu prea îndepărtat va exista un guvern condus în mare măsură de talibani”. 

Ea a adăugat că în acest sens SUA au datoria să protejeze „miile de afgani” care au cooperat cu SUA și NATO și care „s-au ridicat și au luptat pentru a apăra drepturile omului”.  Hillary Clinton și-a exprimat speranța că va exista un program de vize prin ca acești cetățeni afgani care se vor afla într-un real pericol, să poată să ajungă în State. Totodată, aceasta și-a manifestat teama cu privire la o nouă criză majoră a refugiaților în momentul reluării luptelor între talibani și guvern.

Iar o a doua consecință majoră care în opinia sa riscă să nască probleme pentru SUA după retragere este reluarea activităților și renașterea unor mari grupări teroriste precum Al-Qaeda sau Statul Islamic.

 

Retragerea Alianței din Afganistan

 

Amintim că în acest weekend NATO şi SUA şi-au început oficial retragerea din Afganistan. 

SUA au încheiat în februarie 2020 un acord istoric cu talibanii, care prevede retragerea tuturor soldaţilor americani până la 1 mai în schimbul unor garanţii de securitate şi a declanşării de negocieri directe între insurgenţi şi autorităţile de la Kabul.

Donald Trump a respectat până la plecarea sa de la Casa Albă calendarul retragerii, astfel că în prezent nu se mai află decât 2.500 de soldaţi americani în Afganistan, unde Washingtonul şi-a început operaţiunea de lungă durată după atentatele de la 11 septembrie 2001.

Noua Administrație Biden a prelungit procesul de retragere până în data de 11 septembrie 2021. El deja a fost inițiat.

Ţările cele mai angajate în Afganistan sunt SUA, Germania, Turcia, Regatul Unit ş Italia. Acestor cinci ţări le revin 6.000 din cei 9.592 de soldaţi angajaţi de 36 de state membre ale NATO şi parteneri precum Ucraina (10 soldaţi) în operaţiunea NATO "Resolute support". 

CITEȘTE ȘI: Zi istorică: După aproape două decenii, România începe să-și retragă militarii din Afganistan

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel