Patru țări europene s-au opus deconectării Rusiei de la SWIFT

 Cătălin Costea |
Data publicării:

Germania, Italia, Ungaria și Cipru s-au opus excluderii Rusiei din Sistemul interbancar internațional de plăți (SWIFT), măsură considerată una dintre cele mai dure sancțiuni financiar-economice care pot fi aplicate Rusiei.

„Excluderea Rusiei din SWIFT ar face aproape imposibil ca instituțiile financiare să trimită bani în sau în afara țării. Acest lucru ar avea un impact serios asupra afacerilor rusești cu clienții străini și ar putea provoca daune reale economiei țării”, se precizează în în mesaj.

În același timp, surse de rang înalt din UE informează că există o scindare în blocul comunitar pe tema adoptării acestei măsuri. Un diplomat UE neprecizat a declarat că „negocierile au loc chiar acum” și apreciază că este foarte posibil ca interesele economice naționale să primeze, iar în final  Bruxelles-ul să nu deconecteze Rusia de la SWIFT.

Datorită efectelor puternice imediate ale acestei măsuri, Statele Unite au evitat să o includă în primul pachet de sancțiuni aplicate Rusiei, iar utilizarea ei a fost menținută ca măsură progresivă de constrângere.

Specialiștii regionali în macroeconomie consideră că mișcarea de separe a Rusiei de sistemul SWIFT ar avea un efect „foarte sever și de lungă durată” asupra economiei ruse, dar ar avea și consecințe negative pentru Europa, iar Kremlinul ar putea spera că acest lucru reprezintă un factor de descurajare pentru puterile occidentale.

„Amintiți-vă că toate exporturile de materiale și de energie ale Rusiei – dintre care cele mai multe merg în Europa, iar o parte și către SUA – trebuie plătite și sunt plătite prin utilizarea sistemului SWIFT”, a declarat directorul executiv al Macro-Advisory din Moscova, Chris Weafer.

„Așadar, Rusia a spus că nu va întrerupe aprovizionarea cu energie din motive politice, dar dacă aceste livrări nu sunt plătite, atunci s-ar putea să observăm o întrerupere a energiei care intră pe acele piețe, deci este o acțiune extremă care, desigur, ar avea consecințe grave pentru Rusia, dar ar avea și consecințe importante și pentru Europa și economia globală”, consideră specialistul în economie globală.

Din aceste motive, apelarea la sistemul SWIFT ar putea fi menținută ca o sancțiune de „ultimă șansă”, dacă invazia și intențiile Rusiei continuă și se agravează.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel