Misiune imposibilă? Ucraina a solicitat excluderea Rusiei din toate instituțiile ONU

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a declarat că Ucraina va cere luni scoaterea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU.

UPDATE: Ucraina a cerut luni excluderea Rusiei din ONU, o cerere cu şanse reduse de succes, Moscova având drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU, relatează AFP.

"Ucraina cere statelor membre ale ONU (...) să priveze Federaţia Rusă de statutul său de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU şi să o excludă din ONU", a indicat Ministerul de Externe ucrainean într-un comunicat.

Știrea inițială:

Kievul reacționează la ultimele declarații anti-occidentale ale președintelui rus Vladimir Putin, care a vrut să le folosească pentru a justifica războiul de zece luni al Rusiei împotriva Ucrainei.

„Ne vom exprima oficial poziția. Avem o întrebare foarte simplă: are Rusia dreptul să rămână membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU și să fie în ONU?”, a spus duminica la televiziune ministrul de Externe ucrainean. „Avem un răspuns convingător și argumentat: nu, nu are”, a adăugat el.

Președintele rus Vladimir Putin a acuzat duminică Occidentul că încearcă să folosească criza din Ucraina pentru a diviza Rusia. El a mai declarat că Moscova este pregătită să negocieze cu toate părțile implicate în conflictul din Ucraina, dar Kievul și aliații săi occidentali, potrivit lui, resping discuțiile.

Kuleba a subliniat că problema locului permanent al Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU - deţinut de asemenea de Statele Unite, Marea Britanie, Franţa şi China - este deja în curs de discuţie în cercurile diplomatice.

Precizând că această chestiune nu a fost încă evocată în conferinţele de presă şi declaraţiile publice ale liderilor de stat şi de guvern, şeful diplomaţiei ucrainene a subliniat că "la un nivel inferior, oamenii se întreabă deja ce ar trebui să devină Rusia pentru a nu reprezenta o ameninţare la adresa păcii şi securităţii".

Consiliul de Securitate, format din 15 membri, are sarcina de a face faţă crizelor mondiale prin adoptarea de sancţiuni, autorizarea acţiunilor militare şi aprobarea modificărilor la Carta ONU.

Dar cei cinci membri permanenţi, toţi având drept de veto pentru a bloca orice rezoluţie, reflectă dinamica puterii de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Mai multe ţări cer de multă vreme reforma Consiliului de Securitate, unele criticând lipsa de reprezentare a naţiunilor africane şi latino-americane în ceea ce priveşte locurile permanente.

De asemenea, organizaţia poate deveni neputincioasă dacă un singur membru îşi exercită dreptul de veto - aşa cum a fost demonstrat în februarie, când diplomaţii au continuat să citească declaraţii pre-scrise în timp ce Rusia începea să bombardeze Ucraina.

În septembrie, preşedintele american Joe Biden a cerut lărgirea Consiliului de Securitate pentru a deveni "mai incluziv". 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel