,,Invitarea Ucrainei să adere ar putea fi o provocare. Războiul nu s-a încheiat încă. Estonia cere o foaie de parcurs clară pentru Ucraina. Acesta este un lucru pe care ambasadorii NATO îl formulează și îl pregătesc zilnic. Sperăm că va fi gata pentru Vilnius. Dacă nu, atunci este foarte posibil ca șefii de stat să înceapă să o finalizeze la fața locului", a declarat ministrul eston.
El a adăugat că Estonia va merge la Vilnius cu o propunere conform căreia cheltuielile naționale de apărare ale statelor membre NATO ar trebui să fie mai mari de 2% din PIB.
,,Acest nivel ar trebui să fie o linie de bază, nu un obiectiv", a spus Pevkur.
Anterior, președintele Volodimir Zelenski l-a îndemnat pe omologul său american Joe Biden să invite Ucraina să adere la NATO acum, chiar dacă țara se alătură Alianței după război. Președintele lituanian Gitanas Nausėda a declarat că la summitul NATO de la Vilnius ar fi posibil să se convină asupra unor angajamente față de Ucraina care să nu o dezamăgească.
Pe 28 iunie, Ikor Zhovkva, adjunctul șefului biroului președintelui Ucrainei, a subliniat că Ucraina așteaptă două rezultate de la viitorul summit NATO de la Vilnius: clarificări în ceea ce privește apartenența Ucrainei la Alianță și garanțiile de securitate. Zhovkva a subliniat că Ucraina va insista asupra îndeplinirii acestora.
Deși consilierul pe probleme de diplomaţie al președintelui Zelenski, Igor Zhovkva, a recunoscut că aderarea Ucrainei la NATO în timpul războiului nu va avea loc, el insistă că nimic nu împiedică Alianța să invite politic Ucraina să aderare chiar acum.
Ucrainenii vor respinge orice decizie luată la summitul de la Vilnius cu un rezultat precum "aprofundarea parteneriatului" dintre Ucraina și NATO, chiar dacă este prezentată ca o "pregătire pentru aderare în viitor", precum Planul de Acțiune pentru Aderare (MAP).
,,Nu vrem planuri, programe-țintă și așa mai departe", a explicat categoric Igor Zhovkva, adjunctul șefului biroului președintelui și consilier diplomatic pentru integrare euro-atlantică, în cadrul unei conferințe organizate la Kiev.
Cu toate acestea, el a recunoscut că Ucraina s-a împăcat cu ideea că decizia nu va fi cea mai bună. Echipa președintelui Zelenski înțelege că aderarea Ucrainei la NATO nu poate fi finalizată până la începerea războiului, dar procesul trebuie să înceapă cât mai curând posibil.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News