Această evaluare alarmantă, făcută într-un interviu pentru The New York Times, reprezintă cea mai directă articulare de până acum a modului în care agresiunea Chinei în Asia s-ar putea revărsa catastrofal asupra Europei. Potrivit lui Rutte, liderii occidentali nu trebuie „să fie naivi” în fața acestei interconectări a amenințărilor.
Viziunea lui Rutte este una a unei coordonări cinice la nivel înalt între puterile autoritare. „Dacă Xi Jinping ar ataca Taiwanul, primul său gest ar fi să-l sune pe partenerul său junior, Vladimir Vladimirovici Putin, (...) spunându-i: Hei, voi face asta și am nevoie să-i ții ocupați în Europa atacând teritoriul NATO”, a explicat Rutte, considerând acest scenariu „cel mai probabil mod în care lucrurile vor evolua”.
Analiza sa plasează alianța nord-atlantică într-o ecuație geopolitică globală, în care securitatea europeană este inseparabilă de stabilitatea din Indo-Pacific. Rutte a insistat că Statele Unite își apără propriile interese fundamentale atunci când apără Europa. „SUA nu pot fi în siguranță dacă Atlanticul, Europa și Arctica nu sunt protejate”, a argumentat el, subliniind că ținta finală a Rusiei nu este Norvegia, ci „în ultimă instanță, Statele Unite”.
Rusia se reconstituie într-un ritm fără precedent
Pentru a contracara acest pericol dublu, Rutte a propus o strategie pe două direcții. În primul rând, o descurajare copleșitoare. NATO trebuie să devină atât de puternică, încât perspectiva unui atac să fie „atât de sinucigașă pentru Kremlin, încât acesta să nu o accepte niciodată”.
A doua componentă este consolidarea parteneriatelor cu democrațiile din regiunea Indo-Pacifică, o inițiativă pe care Rutte a menționat că este „promovată intens” de președintele american Donald Trump. Această cooperare ar viza industria de apărare și inovația, creând un front comun tehnologic și militar împotriva axei autoritare.
Cu toate acestea, avertismentul vine pe fondul unei realități dure privind capacitățile Rusiei și deficiențele Occidentului. „Rusia se reconstituie într-un ritm și cu o viteză fără egal în istoria recentă”, a avertizat Rutte. El a oferit o statistică șocantă: „Rusia produce acum de trei ori mai multă muniție în trei luni decât întreaga Alianță într-un an”.
Această producție accelerată este susținută de parteneri precum Coreea de Nord, Iran și, crucial, China. Beijingul nu doar că oferă un colac de salvare economic Kremlinului prin achiziții masive de energie și metale, dar a și transmis clar oficialilor europeni că nu va permite ca Rusia să piardă războiul din Ucraina.
În mod direct, Rutte a recunoscut slăbiciunea Alianței: „Ne lipsește pur și simplu baza industrială de apărare pentru a produce armele de care avem nevoie”.
Complexitatea relațiilor transatlantice
Încercând să gestioneze complexitatea relațiilor transatlantice, Rutte i-a acordat credit lui Donald Trump pentru că a forțat statele membre NATO să-și sporească angajamentele financiare și pentru că „a spart blocajul” inițiind un dialog direct cu Vladimir Putin după preluarea mandatului.
În același timp, el a subliniat că aliații europeni își asumă o responsabilitate tot mai mare, în special în ceea ce privește Ucraina. „Europenii au adunat 35 de miliarde de dolari în ajutor militar pentru Ucraina în acest an, mai mult decât anul trecut”, a precizat el, prezentând acest efort ca pe o evoluție logică, în care SUA se așteaptă ca Europa „să preia o parte mai mare a poverii”.
Mesajul lui Mark Rutte este un duș rece pentru o Alianță care se confruntă simultan cu un război la granițele sale și cu amenințarea declasarii unui conflict global. Avertismentul său nu este doar despre o amenințare ipotetică, ci despre o realitate geopolitică iminentă, în care acțiunile de la Beijing ar putea avea consecințe directe și devastatoare asupra Europei.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News