Moțiunea de cenzură împotriva Comisiei Europene inițiată de eurodeputatul român din grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) Gheorghe Piperea va fi dezbătută luni în plenul PE reunit la Strasbourg, iar votul, prin apel nominal, va avea loc joi.
În conformitate cu Regulamentul de procedură al PE, o moțiune de cenzură împotriva Comisiei Europene poate fi înaintată președintelui legislativului comunitar de către o zecime dintre deputații care compun Parlamentul, și anume 72 de deputați. Președinta Roberta Metsola a anunțat miercuri Conferința președinților că a fost admisă o moțiune depusă și a solicitat liderilor grupurilor să își informeze membrii. Pentru a fi adoptată, o moțiune trebuie să întrunească o majoritate de două treimi din voturile exprimate, reprezentând majoritatea membrilor care compun Parlamentul, informează Agerpres, care citează un comunicat al PE.
Potrivit unui comunicat de la sfârșitul lunii trecute al eurodeputatului Gheorghe Piperea moțiunea este motivată de preocupări privind eșecul persistent al Comisiei de a respecta principiile cheie ale Uniunii, inclusiv, transparența, posibilitatea de a fi trasă la răspundere, integritatea legală și legitimitatea democratică.
Printre motivele invocate, confirmarea juridică a încălcării regulilor de transparență, respectiv faptul că Curtea de Justiție a UE a decis într-un verdict din mai acest an, că executivul UE și-a încălcat datoria legală la transparență împiedicând accesul la schimbul de mesaje text între Ursula von der Leyen și CEO-ul Pfizer în timpul negocierilor contractelor pentru vaccinuri în timpul pandemiei de COVID-19.
De asemenea, Gheorghe Piperea invocă faptul că 'utilizarea inadecvată a Actului pentru servicii digitale (DSA) de către Comisie pentru a interveni în alegerile din state membre precum România și Germania reprezintă o amenințare directă la suveranitatea națională și la integritatea proceselor democratice'.
Marți, eurodeputații vor discuta despre pregătirea summitului UE-China, iar miercuri vor evalua rezultatele summitului UE din iunie cu președinții Antonio Costa și Ursula von der Leyen.
Într-o dezbatere cu Consiliul și Comisia, eurodeputații își vor prezenta așteptările pentru următorul summit UE-China, care va avea loc în China în iulie și care va marca 50 de ani de relații diplomatice bilaterale. Aceștia vor discuta, de asemenea, cu Comisia despre modul de abordare a restricțiilor la exportul de materii prime critice impuse de China, despre care plenul va vota joi o rezoluție conexă.
În cadrul reuniunii lor de la Bruxelles de la sfârșitul lui iunie, șefii de stat sau de guvern din UE s-au concentrat asupra modalităților de consolidare a competitivității blocului comunitar, dar au discutat, de asemenea, despre modul în care UE poate continua să sprijine Kievul împotriva agresiunii Rusiei, cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, despre modalitățile de consolidare a capabilităților de apărare ale UE și despre răspunsul UE la escaladarea situației din Orientul Mijlociu. Liderii au discutat, de asemenea, despre migrație și despre situația din Balcanii de Vest.
Marți eurodeputații vor discuta și despre cele mai recente evoluții din Orientul Mijlociu, inclusiv despre atacurile aeriene ale SUA asupra instalațiilor nucleare iraniene de la sfârșitul lunii iunie și atacurile anterioare ale Israelului asupra unor ținte iraniene, care au condus la lansarea de rachete de către Iran asupra unor orașe israeliene. Eurodeputații sunt, de asemenea, așteptați să-și reitereze apelurile pentru încetarea situației umanitare deplorabile din Gaza, pentru o nouă încetare a focului între Israel și Hamas și pentru un acord de eliberare a ostaticilor.
Marți dimineață, prim-ministrul danez Mette Frederiksen va prezenta în plenul PE prioritățile președinției daneze a Consiliului UE, care a început la 1 iulie și se va încheia pe 31 decembrie.
Miercuri, eurodeputații își vor prezenta prioritățile înainte de prezentarea de către Comisie a propunerii sale privind următorul cadru financiar multianual (CFM).
Marți după-amiază, președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, președinta PE, Roberta Metsola, și liderii grupurilor politice vor avea un schimb de opinii cu privire la următorul CFM în cadrul unei reuniuni a Conferinței președinților PE, urmată de o dezbatere în plen în ziua următoare, când deputații își vor prezenta pozițiile și așteptările cu privire la bugetul pe termen lung al UE pentru perioada de după 2027.
PE a adoptat o rezoluție referitoare la viitorul CFM în cadrul sesiunii sale plenare din mai, solicitând un buget 'semnificativ mai ambițios' și argumentând că actualul plafon de cheltuieli de 1% din venitul național brut al UE-27 nu este suficient. Deputații au respins, de asemenea, ideea Comisiei de a reproduce modelul 'un plan național pentru fiecare stat membru' al Mecanismului de redresare și reziliență în noul buget pe termen lung al UE. În schimb, aceștia solicită o structură care să asigure transparența și asumarea răspunderii în fața Parlamentului și care să implice autoritățile regionale și locale.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News