Apărare raționalizată: Când se preconizează că Ucraina va rămâne fără rachete Patriot și HIMARS, cu consecințe catastrofale

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem antiaerian de rachete sol-aer american Patriot. Foto: US Army
Sistem antiaerian de rachete sol-aer american Patriot. Foto: US Army

Decizia SUA de a opri livrarea către Ucraina de muniție, inclusiv de rachete Patriot, deschide larg ușa unor scenarii cu adevărat catastrofale pentru populația civilă ucraineană, supusă și așa unei terori neîncetate de mai bine de trei ani, ca urmare a bombardamentelor masive pe care le săvârșesc rușii asupra infrastructurii critice ucrainene.

Amintim că săptămâna trecută SUA au anunțat sistarea livrărilor de muniție pentru Ucraina, lucru care ar avea consecințe dramatice în contextul în care apărarea antiaeriană a Ucrainei funcționează la capacitate maximă pentru a apăra inclusiv zonele civile. În contextul în care era oricum penurie în ceea ce privește apărarea antiaeriană, oprirea livrărilor de muniție ar putea duce la consecințe dramatice în orașele ucrainene.

Administrația Trump a justificat această decizie prin necesitatea de a prioritiza interesele naționale americane în contextul epuizării stocurilor strategice.

2. Germania a... (germania-sisteme-patriot_84185800.jpg)

Germania a furnizat deja Ucrainei mai multe sisteme de apărare antiaeriană Patriot. Sursa foto: Facebook/Volodimir Zelenski

Oprirea temporară vizează zeci de rachete pentru sistemele Patriot, câteva mii de proiectile de artilerie de 155 mm, peste 100 de rachete Hellfire, peste 250 de rachete de precizie GMLRS, precum și rachete antiaeriene Stinger și rachete aer-aer AIM. Sunt afectate de asemenea și rachetele GMLRS folosite pentru lansatoarele multiple HIMARS.

Dramatic va fi atunci când ucrainenii, care rezistă de mai bine de trei ani în fața mașinăriei de război ruse, vor rămâne fără muniție pentru sistemele de apărare antiaeriană Patriot.

 

Apărare raționalizată: În cât timp ar putea rămâne Ucraina fără rachete Patriot, lucru care ar avea consecințe catastrofale pentru populația civilă

 

Doi experți militari au explicat pentru publicația germană Bild care e situația actuală a Ucrainei și cât mai are aceasta muniție americană cu care să se poată apăra. Totul depinde desigur de intensitatea cu care ocupantul va ataca. Dar putem vorbi din păcate și de o raționalizare a apărării.

Carlo Masala, expert în chestiuni militare și profesor la Universitatea Bundeswehr din München, spune că potrivit informațiilor sale, stocurile ucrainene vor ajunge doar până la sfârșitul verii. „După aceea situația devine critică. S-ar putea crea un vid periculos până când Europa va încerca să îl umple cumva golul rămas de retragerea muniției americane”, afirmă Masala.

„Fără rachetele ghidate Patriot, rata de interceptare va scădea din ce în ce mai mult, iar tot mai multe rachete rusești își vor atinge ținta”, mai atrage atenția expertul german.

Și Thomas Theiner, expert și el în domeniul militar, e de părere că sistarea livrărilor de rachete interceptoare PAC-3 pentru sistemele Patriot ar putea duce la consecințe cumplite pentru populația civilă. Orizontul său de timp e foarte sumbru.

3. Foto: Rach... (racheta-patriot-pac-3-mse_57974200.jpg)

Foto: Rachetă Patriot, PAC-3 MSE / Lockheed Martin

În privința rachetelor pentru sisteme Patriot, totul depinde de câte rachete balistice lansează rușii asupra Kievului și altor orașe ucrainene. „În cazul unui număr mare, rachetele PAC-3 s-ar consuma în una până la două săptămâni, iar atunci orașele și populația vor fi complet expuse rachetelor balistice rusești”, afirmă Theiner, potrivit sursei citate.

Potrivit acestuia, muniția GMLRS pentru lansatoarele multiple HIMARS ar mai ajunge până în septembrie, dar doar în cazul unei utilizări prudente.

Europa ar putea treptat compensa lipsa livrărilor americane, dar nu și în cazul rachetelor GMLRS pentru HIMARS sau al rachetelor interceptoare PAC-3 utilizate de sistemele Patriot.

Thomas Theiner spune că ucrainenii s-ar putea confrunta și cu un efect de domino, căci în cazul în care se epuizează stocul de rachetele Patriot, Ucraina va fi nevoită să retragă și alte sisteme, precum sistemele IRIS-T de proveniență germană deoarece acestea nu vor mai fi protejate împotriva rachetelor balistice ruse de către sistemele Patriot.

CITEȘTE ȘI: Sistemul Patriot donat Ucrainei de România interceptează rachete rusești pe bandă rulantă. Patriot, singurul sistem care face cu adevărat față rachetelor balistice ruse

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel