Mai multe drone au atacat în Riad, capitala Arabiei Saudite, o rafinărie de petrol

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Un atac cu drone vineri a provocat un incendiu la o rafinărie de petrol în capitala saudită Riad, fiind revendicat de rebelii houthi, care tocmai au realizat un avans strategic în nordul Yemenului, relatează Agerpres, care citează France Presse.

Acesta este al doilea atac major de la începutul lunii martie împotriva unor instalaţii energetice saudite, subliniind escaladarea conflictului în Yemen, ţară devastată de un război în care rebelii houthi, susţinuţi de Iran, se opun guvernului, sprijinit de o coaliţie militară sub comandament saudit.

"Rafinăria de petrol din Riad a fost atacată cu drone, declanşând un incendiu care a fost ţinut sub control", a indicat Ministerul saudit al Energiei, precizând că nu s-au înregistrat victime.

Condamnând un "atac laş", ministerul adaugă că loviturile nu au fost doar un atac împotriva regatului, ci şi împotriva economiei şi securităţii economice mondiale.

Rebelii houthi au confirmat într-un comunicat că au vizat cu şase drone gigantul petrolier Saudi Aramco din Riad, ca răspuns la "agresiunea brutală" a coaliţiei militare în Yemen.

Rebelii şi-au intensificat atacurile împotriva teritoriului saudit în ultimele săptămâni. De la începutul lunii martie, Riadul a anunţat că o dronă a lovit un important port petrolier, iar o rachetă balistică a vizat instalaţii ale Aramco în estul Arabiei Saudite.

Atacul de vineri survine în ziua în care rebelii yemeniţi au preluat controlul asupra unei poziţii montane de la periferia oraşului Marib, ultimul bastion guvernamental în nordul Yemenului, în ceea ce reprezintă o avansare majoră pentru cucerirea acestui oraş strategic.

Rebelii "au preluat controlul asupra muntelui Hilan cu vedere spre Marib, după confruntări soldate cu zeci de morţi şi răniţi", a indicat un responsabil militar al forţelor guvernamentale pentru AFP.

Marib "este în pericol", a declarat un alt responsabil loialist.

După mai bine de şase ani de război, rebelii houthi au relansat la 8 februarie ofensiva împotriva acestei regiuni petroliere, declanşând lupte sângeroase.

Marib este situat la aproximativ 120 km est de capitala Sanaa, controlată din 2014 de houthi, la fel ca o mare parte din nordul ţării.

După preluarea controlului asupra muntelui Hilan, coaliţia a efectuat în jur de zece lovituri aeriene asupra poziţiilor houthi, a indicat o altă sursă guvernamentală. Fapt rar, canalul de televiziune Al-Massirah, controlat de houthi, a confirmat aceste atacuri.

Experţii exprimă totuşi opinii precaute, argumentând că atacurile aeriene ale coaliţiei sub comandament saudit ar putea întârzia o eventuală victorie a rebelilor houthi în nord.

"O cădere iminentă a Marib rămâne puţin probabilă", a declarat pentru AFP Majed al-Madhaji, de la think tank-ul Sanaa Center.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel