Emiratele Arabe Unite dezafectează baza militară din Eritreea odată cu retragerea din războiul din Yemen

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Conform imaginilor satelitare analizate de agenția de presă "Associated Press", Emiratele Arabe Unite dezmembrează părți din baza militară pe care o administrează în Eritreea (estul Africii) după retragerea din războiul din Yemen.

Emiratele Arabe Unite au construit un port și au extins o pistă de aterizare în orașul Assab din Eritrea, începând din septembrie 2015, folosind instalația ca bază pentru transportul armelor grele și al forțelor sudaneze către Yemen, în timp ce lupta alături de coaliția condusă de Arabia Saudită împotriva rebelilor Houthi sprijiniți de Iran.

Experții afirmă că Emiratele Arabe Unite, care au fost lăudate de fostul secretar american al apărării SUA Jim Mattis și etichetate ca "Mica Sparta", au atins limitele expansiunii militare în criza din Yemen. După ce și-au retras forțele din conflict, imaginile din satelit arată că au început să transporte echipamentele și să demonteze chiar și structurile recent ridicate.

Ryan Bohl, analist la Stratfor, a declarat "ca emirații își reduc ambițiile strategice și se retrag din locurile în care aveau prezență... desfășurarea acestei forțe dure i-a expus la mai multe riscuri decât sunt dispuși acum".

Oficialii de la Abu Dhabi și ambasada Eritreei la Washington, țară care a închiriat Emiratelor Arabe Unite baza pe 30 de ani, au refuzat să răspundă întrebărilor agenției "Associated Press".

 

EAU au investit milioane de dolari în facilitate

 

Emiratele Arabe Unite au investit milioane de dolari în îmbunătățirea facilității din Assab, la doar aproximativ 70 de kilometri de Yemen. Au pregătit portul și au îmbunătățit pista de aterizare de aproximativ 3.500 de metri pentru a permite avioanelor de sprijin greu să aterizeze și să decoleze.

Emirații au construit, de asemenea, barăci, hangare și garduri în baza de 9 kilometri pătrați construită inițial de Italia în anii 1930, putere colonială la acea vreme.

Cu trecerea timpului, potrivit experților ONU, Emiratele Arabe Unite au dislocat pe aeroport tancuri de luptă Leclerc, obuziere autopropulsate G 6 și vehicule blindate de luptă BMP-3. Pe măsură ce războiul din Yemen continua, emirații au folosit, de asemenea, baza ca loc de detenție pentru prizonieri, întrucât coaliția condusă de Arabia Saudită s-a confruntat cu o presiune internațională crescândă privind abuzarea deținuților și uciderea civililor în atacurile aeriene. În vara anului 2019, EAU au anunțat că au început să-și retragă forțele din războiul care încă continuă și astăzi.

Alexander Melo, analist de securitate la Horizon Client Access, care a studiat baza Assab, a declarat: "Încearcă să facă mai mult decât pot, la nivel militar și economic ... Odată ce au aflat că Yemenul nu merită, ei au decis să pună capăt. Și au terminat-o brusc".

 

Lucrările au început din iunie 2019

 

Imaginile din satelit oferite de Planet Labs Inc. și analizate de "Associated Press" arată că în iunie 2019, pe măsură ce emiratii și-au anunțat retragerea, muncitorii au demolat aparent structurile despre care se crede că sunt cazărmi lângă port. La începutul lunii ianuarie, o altă fotografie arăta vehicule și echipamente încărcate pe o navă de marfă în așteptare. Nava și echipamentele au părăsit locația pe 5 februarie.

În fotografii din 5 februarie, hangare, care au adăpostit drone au fost, de asemenea, demontate. Emiratele Arabe Unite au folosit drone militare fabricate în China în războiul din Yemen pentru a elimina liderii rebelilor houthi.

Demontarea hangarelor de drone vine după ce rebelii din regiunea etiopiană Tigray, au susținut, în noiembrie, că dronele din Assab au fost utilizate împotriva pozițiilor lor. Emiratele Arabe Unite nu a comentat acuzațiile, pentru care rebelii nu au furnizat nicio dovadă.

Guvernul Libiei, susținut de Organizația Națiunilor Unite, a susținut că Emiratele Arabe Unite au transportat arme prin Assab în Libia. Experții Națiunilor Unite au acuzat Emiratele Arabe Unite, dar si alte țări, că au transferat arme în Libia.

Potrivit datelor de zbor de la Flightradar24.com, un avion de marfă Antonov An-124 înregistrat în Ucraina a efectuat mai multe zboruri la sfârșitul lunii ianuarie între orașul Al Ain din Emiratele Arabe Unite și baza din Assab.

Acest avion, care anterior a fost asociat cu armata emiratiană, lucrează în prezent pentru o companie ucraineană-emiratiană numită Maximus Air. Compania, prin biroul său din Abu Dhabi, a refuzat să răspundă întrebărilor formulate de "Associated Press" .

În pofida muncii de demontare, elicopterele de atac ale Emiratelor Arabe Unite au fost observate în bază. Aceasta rămâne un punct important din punct de vedere strategic, deoarece se află vizavi de strâmtoarea vitală Bab al-Mandab care leagă Marea Roșie de Golful Aden.

Emiratele Arabe Unite s-ar putea confrunta cu preocupări mai presante. Din 2019, tensiunile dintre Statele Unite și Iran au înregistrat o serie de incidente în creștere, inclusiv atacuri asupra navelor aflate în proximitatea lor.

Contracararea acestor amenințări ar putea constitui o prioritate pentru Emiratele Arabe Unite față de o bază militară extinsă în străinătate.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel