Rebelii Houthi rămân o problemă în regiune: Loviturile americano-britanice au neutralizat doar un sfert din capacitățile grupării susținute de Iran

Avioane F-16 Fighting Falcon ale U.S. Air Force efectuează o realimentare în zbor, parte a exercițiului Exercise Ballast Cannon 24.3, desfășurat pe 7 ianuarie 2024 / U.S. Central Command
Avioane F-16 Fighting Falcon ale U.S. Air Force efectuează o realimentare în zbor, parte a exercițiului Exercise Ballast Cannon 24.3, desfășurat pe 7 ianuarie 2024 / U.S. Central Command

Rebelii Houthi, Hezbollah, Hamas sunt doar pioni. Adevăratul creier se află la Teheran, iar implicarea Rusiei este aproape certă.

Atacurile rebelilor Houthi susținuți de Iran au paralizat parțial transportul prin Marea Roșie, ceea ce va duce la o nouă criză de materii prime, dacă rutele nu vor fi ”curățate” rapid.

Decizia americano-britanică de a lovi facilitățile rebelilor Houthi a venit după mai bine de o săptămână de pregătiri, timp în care administrația Biden a căutat să epuizeze toate variantele politico-diplomatice, înainte de a acționa militar.

Pe frontul diplomatic, Biden a ordonat echipei sale să depună eforturi pentru o rezoluție a Națiunilor Unite care să condamne atacurile, în timp ce pe partea militară, el a ordonat Pentagonului să elaboreze opțiuni pentru a ataca rebelii yemeniți. 

Loviturile coaliției occidentale asupra Yemenului sunt complet justificate, mai ales că alternativa ar fi să li se permită rebelilor Houthi să atace navele civile și să aibă ultimul cuvânt cu privire la desfășurarea comerțului dintre Vest și Est.

Cu toate acestea, o mare parte din capacitatea ofensivă a rebelilor Houthi rămâne intactă după atacurile aeriene conduse de SUA. Rebelii și-au păstrat aproximativ trei sferturi din capacitatea de a trage rachete și drone asupra navelor care tranzitează, notează NYT.

 

Opinie: Planul de destabilizare a Occidentului, gândit la doar Teheran?

 

Practic, Houthi sunt angajați în prezent în terorism internațional prin atacuri asupra navelor comerciale în Marea Roșie și sunt încurajați de Iran, un partener crucial pentru Rusia.

E greu de crezut că toate acțiunile întreprinse de pionii Teheranului s-au derulat fără (cel puțin) informarea a Rusiei.

Având în vedere că prelungirea conflictului din Orientul Mijlociu pune o presiune suplimentară pe statele occidentale și îngreunează sprijinul acestora pentru Ucraina, putem să intuim că Moscova are tot interesul să alimenteze situația explozivă din regiune.

Deocamdată, această politică produce rezultatele dorite.

Totuși, regimul de la Teheran evită războiul deschis cu Occidentul. Deși susține militar, informațional și logistic acțiunile Houthi, Iranul nu pare pregătit de o confruntare directă. Oficialii iranieni au spus doar că loviturile americano-britanice reprezintă o „încălcare a suveranității și integrității teritoriale yemenite”. Nici măcar nu au menționat răspunsul militar.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel