SUA și UE reacționează la atacurile rebelilor houthi asupra rafinăriilor din Arabia Saudită

Eduard Pascu |
Data publicării:

Statele Unite şi Uniunea Europeană au condamnat luni noile atacuri atribuite rebelilor houthi din Yemen ce au vizat instalaţii petroliere ale Arabiei Saudite, informează AFP.

"Condamnăm atacurile odioase cu drone şi rachete comise de houthi asupra instalaţiilor saudite de la Aramco", gigantul energetic al regatului saudit, precum şi asupra altor situri, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, transmite Agerpres.

"Aceste atacuri sunt inacceptabile, sunt periculoase şi pun în pericol viaţa civililor, inclusiv a americanilor". "Frecvenţa atacurilor houthi din Arabia Saudită, a unor astfel de atacuri, nu indică atitudinea unui grup care doreşte cu adevărat pacea", a adăugat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Rebelii susţinuţi de Iran "trebuie să demonstreze disponibilitatea de a se angaja într-un proces politic, trebuie pur şi simplu să înceteze atacurile şi să înceapă negocierile", a insistat Price. El a cerut "tuturor părţilor să se angajeze serios în favoarea încetării focului şi să se angajeze în negocieri sub egida ONU".

Noi atacuri au vizat Arabia Saudită duminică, zi în care coaliţia militară condusă de Riad a lansat o operaţiune împotriva insurgenţilor din Yemen cu atacuri asupra capitalei Sana'a, primele după mai multe luni.

Şi Uniunea Europeană a reacţionat luni. "Uniunea Europeană condamnă ultimele atacuri cu rachete şi drone împotriva Regatului Arabiei Saudite", a spus un purtător de cuvânt, subliniind că UE urmăreşte "cu îngrijorare atacurile coaliţiei asupra Sana'a".

"Atacurile asupra civililor sunt inacceptabile. Uniunea Europeană îndeamnă toate părţile aflate în conflict în Yemen să convină fără întârziere încetarea focului. Eforturile recente ale comunităţii internaţionale pentru a crea o dinamică favorabilă unei soluţionări politice a conflictului nu trebuie compromise", conform sursei citate.

După venirea la Casa Albă a preşedintelui Joe Biden pe 20 ianuarie, SUA i-au scos pe rebelii houthi de pe lista neagră a organizaţiilor teroriste, unde fuseseră trecuţi la sfârşitul mandatului fostului preşedinte american.

Organizaţiile umanitare s-au temut că această punere la index va împiedica livrarea de asistenţă în Yemen, ţară ameninţată pe scară largă de foamete.

Washingtonul a numit şi un emisar în speranţa relansării negocierilor de pace. Violenţele s-au înmulţit însă. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel