Lupte pentru cucerirea orașului strategic Marib în Yemen. Saudiții au efectuat lovituri aeriene împotriva rebelilor houthi

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Forțele Aeriene ale Regatului Arabiei Saudite, sursă foto: Ministerul Apărării din Arabia Saudită (Facebook) وزارة الدفاع
Forțele Aeriene ale Regatului Arabiei Saudite, sursă foto: Ministerul Apărării din Arabia Saudită (Facebook) وزارة الدفاع

Noi lupte între forţele guvernamentale yemenite şi rebelii houthi pentru oraşul strategic Marib, în nordul ţării, au făcut sâmbătă 47 de morţi, printre care 16 combatanţi loialişti, au indicat surse militare pentru AFP.

În acelaşi timp, Arabia Saudită, care intervine militar în Yemen din 2015 împotriva houthilor, "a interceptat" 10 drone trase de aceşti rebeli în direcţia regatului, potrivit agenţiei saudite de presă.

Aceste ultime evoluţii au avut loc în timp ce emisarul ONU pentru Yemen, Martin Griffiths, a prezentat marţi Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite o constatare a eşecului eforturilor sale de a pune capăt războiului devastator din această ţară, la finalul unei misiuni de trei ani.

Rebelii, susţinuţi de Iran, încearcă să cucerească Marib şi câmpurile petroliere din vecinătate, care sunt ultimul bastion al forţelor guvernamentale în nordul Yemenului, după mai mult de şase ani de război care au aruncat ţara într-o gravă criză umanitară.

Eforturile diplomatice pentru a obţine o încetare a focului şi a pune capăt acestei bătălii care a făcut mii de morţi s-au intensificat în ultimele săptămâni. Dar, în absenţa progresului, luptele s-au reluat în cele din urmă.

Rebelii houthi "au lansat atacuri pe mai multe fronturi, încercând să avanseze, dar au fost în mare parte respinşi", a declarat pentru AFP un responsabil militar.

 

Avioanele militare au efectuat atacuri aeriene



Avioane ale coaliţiei militare conduse de Arabia Saudită au efectuat atacuri asupra punctelor sub controlul houthi, au indicat sursele militare.

La rândul lor, rebelii au afirmat la postul lor de televiziune, Al Masirah, că, în diferite regiuni din provincia Marib, coaliţia a desfăşurat 17 atacuri aeriene.

Houthii, care controlează cea mai mare parte a nordului Yemenului şi capitala Sanaa, cer Riadului să pună capăt blocadei aeriene şi maritime impuse ţării lor ca o condiţie prealabilă pentru un acord de încetare a focului.

Pe lângă ofensiva lor asupra Marib, rebelii lansează regulat rachete şi drone către teritoriul saudit, vizând în special instalaţiile sale petroliere, potrivit AFP.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel