O nouă serie de lovituri împotriva Houthi: Nave și avioane de luptă ale SUA și UK au lovit sâmbătă ținte importante din Yemen

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Forțele armate americane și britanice lansează lovituri împotriva țintelor Houthi din Yemen. Fotografie: Comandamentul central al SUA
Forțele armate americane și britanice lansează lovituri împotriva țintelor Houthi din Yemen. Fotografie: Comandamentul central al SUA

SUA și Marea Britanie au lansat sâmbătă noi lovituri asupra a 36 de ținte Houthi în 13 locații din Yemen, ca răspuns la atacurile asupra transporturilor comerciale din Marea Roșie.

Navele și avioanele de luptă ale SUA și Marii Britanii au lansat sâmbătă noi lovituri împotriva a 36 de ținte Houthi în 13 locații din Yemen, în a doua zi de operațiuni majore împotriva grupărilor susținute de Iran, scrie The Guardian.

Este cea de-a treia operațiune comună  SUA - Marea Britanie împotriva rebelilor Houthi.

Aeronava F/A-18 Super Hornet se pregătește să decoleze în misiunea împotriva țintelor Houthi, sâmbătă, 3 februarie 2023 - U.S. Central Command

„Scopul acestor lovituri de precizie este de a perturba și degrada capacitățile pe care membrii mișcării Houthi le folosesc pentru a amenința comerțul global”, se arată într-o declarație din SUA.

Americanii susțin că au vizat depozite subterane, un centru de comandă și control, sisteme de rachete, locuri de depozitare și operațiuni de drone, radare și elicoptere.

 

Marea Britanie a participat la lovituri

De asemenea, avioanele Typhoon FGR4 ale Royal Air Force, sprijinite de aeronave de realimentare în zbor Voyager, au lovit facilități ale rebelilor Houthi din Yemen. Typhoon au folosit bombe Paveway IV cu ghidaj de precizie împotriva mai multor ținte militare.

Eurofighter Typhoon britanic. Foto: Royal Air Force

Un comunicat al Ministerului britanic afirmă că o stație de control la sol de la as-Salif, la vest de Sana'a, care a fost folosită pentru a controla dronele Houthi, a fost lovită. Acesta adaugă că aeronava a atacat și ținte în Bani.

Noile atacuri au urmat atacurilor americane de vineri spre sâmbătă, când bombardierele strategice B1, care au decolat din baze din Statele Unite, au lovit ținte ale Gărzilor Revoluționare iraniene și a milițiilor pro-iraniene de pe teritoriul Irakului și Siriei.

 

SUA: „Vor suporta consecințele”

 

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat separat că acțiunea colectivă „transmite un mesaj clar houthiților că vor continua să sufere consecințe suplimentare dacă nu își pun capăt atacurilor lor ilegale asupra navelor și navelor navale internaționale”. „Nu vom ezita să apărăm viața și libera circulație a comerțului pe una dintre cele mai importante căi navigabile din lume”, a adăugat el.

Stéphane Séjourné și-a început prima călătorie în Orientul Mijlociu în calitate de ministru de externe, menită să susțină o încetare a focului și eliberarea ostaticilor, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului, alături de secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, așteptat și el în regiune în zilele următoare.

 

Iranul și sateliții săi amenință: Loviturile vor aduce „încă mai multe tulburări” în Orientul Mijlociu

 

Iranul a denunţat ultimele lovituri ale SUA şi Marea Britanie asupra ţintelor din Yemen, spunând că „contrazic” declarațiile Occidentului de a evita un conflict generalizat în Orientul Mijlociu, relatează AFP.

Hamas a condamnat un val de lovituri americane și britanice asupra Yemenului, avertizând că atacurile vor aduce „încă mai multe tulburări” în Orientul Mijlociu.

Rebelii Houthi promit că vor răspunde după lovitura comună a SUA și Marii Britanii: Atacurile aeriene americane și britanice „nu ne vor descuraja”.

Houthi au promis un răspuns după ce zeci de ținte au fost lovite, relatează AFP.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel